Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Animatie: O poveste incalcita

Dosarul fostului şef al DIPI Gelu Oltean: Anchetatorii s-au sesizat din 9 decembrie în legătură cu organizarea unei ceremonii spirituale cu ayahuasca, participanţii achitând 550 de euro - VIDEO

Anchetatorii s-au sesizat din oficiu, în dosarul în care este implicat fostul şef si DIPI Gelu Oltean, în legătură cu organizarea unei ceremonii spirituale cu ayahuasca, de către Thomas Lishman şi Vanessa Youness - arestaţi preventiv - a unui eveniment promovat folosind ca acoperire o agenţie de turism înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Participanţii plăteau 550 de euro pentru cazarea în camere duble şi 1.100 de euro dacă doreau să stea singuri în cameră. Aceştia erau acceptaţi doar dacă erau recomandaţi de un participant la un eveniment anterior, conform DIICOT.

La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T. I. M. L., cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.-V., prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locaţie ce urmează să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor”, anunţă DIICOT referindu-se la Thomas Lishman şi Vanessa Youness.

Inculpatul îşi promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

Pentru participarea la evenimentul din România, participanţii trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
”Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise”, menţionează DIICOT.

La data de 14.12.2019, a fost făcută o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se aflau un număr de 42 de persoane printre care şi Gelu Oltean, Thomas Lishman şi Vanessa Youness.

”În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe. La data de 15.12.2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile”, precizează DIICOT, care prezintă imagini din interiorul vilei în care aveau loc ritualurile.

Sursa : news.ro

Recomandari