Antena Căutare

Efectele reducerii numărului de ore școlare: vor fi concediați 25.000 de profesori

Măsura prin care numărul de ore școlare pentru învățământul preuniversitar va fi redus afectează profesorii. Deși pentru elevi reprezintă un beneficiu, această măsură necesită concedierea a aproximativ 25.000 de profesori.

Potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, măsura poate fi utilă, însă doar dacă va fi însoțită de către alte măsuri complementare. Două dintre măsuri ar putea fi creșterea numărului de clase și înființarea unui nou program implementat la nivel național.

"Modificarea de către Senatul României a art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniversitar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, cu preţul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice. Această măsură, poate fi utilă sistemului de învăţământ numai dacă va fi însoţită de alte măsuri absolut obligatorii. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către Preşedintele României, trebuie emisă o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declanşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar", se arată într-un comunicat FSLI.

Pentru ca reducerea numărului de ore să nu aibă un impact negativ asupra elevilor și cadrelor didactice trebuie luate măsuri precum: modificarea programelor școlare, reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, introducerea unui program prin care elevii să beneficieze de o masă, dar și multe altele.

Citește și: Schimbare drastică în învățământ! Elevii vor sta mai puține ore la școală! Ce prevede noua lege

"Aceste măsuri sunt absolut necesare şi pentru a putea asigura posturi pentru cele aproximativ 25.000 de cadre didactice afectate de această reducere a numărului de ore. Implementarea acestor măsuri înseamnă creşterea calităţii actului educaţional, dar şi o politică socială responsabilă. Să dai afară 25.000 de oameni înseamnă nu doar o lovitură pentru sistemul de învăţământ, dar şi pentru bugetul asigurărilor de şomaj, cât şi pentru ceea ce înseamnă nivelul de productivitate sănătos într-o ţară care nu are nevoie să bată pasul pe loc. Ipoteza că această măsură a reducerii numărului de ore din planurile cadru va conduce şi la dispariţia celor 3.800 de necalificaţi din sistem nu se va pune în practică, având în vedere că aceste cadre didactice necalificate se regăsesc, în general, în unităţi de învăţământ din zone izolate, decât dacă cei care guvernează această ţară vor acorda facilităţi pentru a atrage cadre didactice calificate", adaugă FSLI.

Filmare de la intervenţia la incendiul din ”Colectiv” ţinută secretă, făcută publică de Libertatea. Imaginile arată haos... Colectiv: Secretul negru a ieșit la iveală! Ce au pățit victimele arse, în spital: ”Când a văzut și-a tras mucii și a da...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x