Ministrul a reluat precizările referitoare la condiţiile în care se suspendă cursurile şi a subliniat că că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să le reînnoiască. "Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial", a subliniat Cîmpeanu.
„Este necesar din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, a declarat vineri ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul educației Sorin Cîmpeanu.
La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă.
Citește și: Primele reacții adverse grave după vaccinarea anti-coronavirus. Cum s-au manifestat și cât au durat
El a subliniat că se insistă pe respectarea distanţării fizice de minim un metru şi a menţionat că pentru a nu ajunge în situaţii absurde, mizează pe capacitatea organizatorică a directorilor.
Elevii vor fi testați anti-coronavirus la școală
Ministrul a precizat că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, distribuite de direcțiile de sănătate publică. Mai mult, o parte din unitățile de învățământ au primit deja testele.
Medicii școlilor se vor ocupa de testarea elevilor, dar și de medicii de familie, asistenți medicali și comunitari, care vor fi instruiți în mod special. „Vor exista teleconferinţe şi vor exista eforturi din partea direcţiilor de sănătate publică la fiecare nivel şi lucrul acesta o să se întâmple progresiv începând de astăzi”, a declarat Vlad Voiculescu.
„Fiecare test trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore către DSP. (...) Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome. Testarea se va face în cabinetele medicale sau într-un izolator. Atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică şi ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo şi de asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unităţii de învăţământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 testat pozitiv vor trebui să fie testaţi, de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există un consimţământ, se va lua legătura cu medicul de familie”, a explicat ministrul care va fi procedura, potrivit digi24.
"Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial", a mai spus Cîmpeanu.
El a menţionat că a cerut autorităţilor locale responsabile cu transportul şcolar să se asigure la respectarea condiţiilor de transport şcola, situaţia fiind identificată ca o vulnerabilitate majoră. De asemenea, vor fi controale petnru respectarea regulilor la transportul şcolar, notează news.ro.
Primele reacții adverse grave după vaccinarea anti-coronavirus. Cum s-au manifestat și cât au durat... Structura anului şcolar 2021-2022 se va schimba din toamnă. Ce trebuie să știe elevii despre examene, materii și vacanțe...