Dacă Evaluarea Națională 2018 nu a fost deloc floare la ureche, Evaluarea Națională 2019 ăi va pune pe elevi în mai mare dificultate. În afară de Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română și Evaluarea Națională la Matematică, aceștia vor susține examen la încă trei materii în plus.
Mai exact, această va fi susținută și la o limbă străină, informatică și științe de către elevii care au terminat acum clasă a V-a, anunța Ministerul Educației.
Evaluarea Națională 2018. Rezultate FINALE după contestații pe edu.ro
Elevii care acum au terminat clasă a V-a vor susține la sfârșitul gimnaziului Evaluarea Națională și la o limbă străină, la informatică, la competențe civice și sociale și la științe, așa cum prevede legea din 2011, conform hotnews.ro.
"În bază prevederilor art. 361 alin. (3) lit. b din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, Evaluarea Națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura în conformitate cu prevederile art. 74 alin. 5 din Legea nr. 1/2011, menționată mai sus, începând cu generația de elevi care a început clasă a V-a în anul școlar 2017-2018".
În ceea ce privește portofoliul educațional, definit de Legea Educației că "elementul central al evaluării învățării" și drept "cartea de identitate educațională a elevului", Ministerul Educației a spus următoarele:
"Portofoliul educațional al elevului va deveni operațional, prin luarea în considerare la admiterea în învățământul liceal sau în învățământul profesional, începând cu anul școlar 2021-2022, mai exact cu generația de elevi care a început clasă a V-a în anul școlar 2017-2018.
În funcție de notele de la Evaluarea Națională obținute de elevii clasei a 8-a este stabilită media de admitere la liceu. Astfel, media examenului are o pondere de 75%, iar media claselor V-VIII va conta în proporție de 25% în vederea stabilirii notei finale de admitere la liceu.