Antena Căutare

EXCLUSIV O sarcina cu probleme poate fi tratata doar in sistemul privat. Spitalele de stat nu au aparatura necesara

O viitoare mama poate scapa cu o mie de lei, daca naste la stat si stie sa imparta banii cui trebuie. Teoretic, spaga la stat e mai mica decat tarifele din clinicile private. Asta, daca nu exista complicatii. O sacina cu probleme se rezolva, in unele cazuri, doar la privat. Pentru ca doar anumite clinici au aparatura necesara sa efectueze interventii intrauterine.

Teoretic, chiar si inainte ca tarifele pentru o nastere sa urce in spitalele private, spaga de la stat e mai mica decat plata la vedere in sectorul privat. Dar, asta nu e o consolare pentru femeile care au o sarcina cu probleme. Ioana, o tanara din Timisoara, a ajuns la o maternitate de stat, insarcinata in sapte luni. A aflat ca nimeni din spital nu poate s-o ajute.

In urma unei investigatii, i s-a spus ca fetita sufera de hidrotorax, adica are o acumulare de apa in cutia toracica. Singura sansa a copilului nenascut era o interventie intrauterina, pe care medicii, din lipsa aparaturii medicale, nu o puteau face.

“Ni s-a spus ca in Romania nu exista nicio posibilitate sa facem acest tip de interventie. Singura sansa este sa plecam in strainatate, in Franta sau la Viena, in Austria”, retraieste Ioana clipele de groaza.

Un singur medic din Romania, care lucra in sistemul privat, a acceptat sa o opereze pe fetita in burta mamei. Dupa a patra interventie, in ziua urmatoare Ioana a nascut, prin cezariana.

Costurile operatiilor au fost suportate, in parte, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care deconteaza intre 5 si 20 % din cheltuielile aparute in sistemul privat. Din martie, ajutorul din partea statului in clinicile private pentru operatii ar putea disparea. Iar o nastere normala, fara complicatii, ar putea ajunge pana la 5.000 de lei.

“De multe ori, pentru a avea confort la acest eveniment deosebit se fac eforturi, se pun bani mana de la mana, se fac chiar credite”, explica Marian Iliescu, medic primar obstetrica ginecologie. Asa se face ca anul trecut, numarul nasterilor la privat a crescut cu o treime.

Care este diferenta intre un spital de stat si sistemul privat? Poate in amabilitatea deosebita, intr-o atmosfera mai apropiata. Si nu numai. Uneori, poate face diferenta intre viata si moarte.

“Sa stiti ca in sistem privat noi putem face practic absolut orice. Avem si specialistii nostri, dar putem sa si aducem orice specialist“, spune medicul Marian Iliescu.

“Banii pe care eu ii platesc statului, in fiecare an, atata timp cat lucrez, au drept sa ma urmeze oriunde merg si eu”, crede Ioana.

Romania: Caii, o afacere din ce in ce mai profitabila pentru escroci... Joi seara va intra in vigoare CODUL GALBEN de vreme rea. Vezi care vor fi zonele afectate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x