Antena Căutare

Fermierii, obligati sa protejeze animalele de razele UV periculoase

Proprietarii de animale si fermierii au obligatia sa asigure un adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive precum si a unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 - 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25 C, iar orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate a animalelor din localitatea respectiva.

De asemenea, administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate si sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere si a unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale.

ANSVSA vine si cu cateva prevederi aplicabile detinatorilor de animale de companie referitoare la asigurarea unei surse de apa potabila si a unui adapost corespunzator impotriva razelor De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute excesiv in vehicul expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete.

In ceea ce priveste transportatorii de animale vii, acestia sunt obligati prin lege sa nu transporte animalele intr-un mod care ar putea provoca rani sau suferinte inutile, sa verifice daca conditiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate.

Articolul continuă după reclamă

De asemenea, la temperaturi crescute, densitatea de incarcare a animalelor in mijlocul de transport va fi redusa cu cel putin 25% din capacitatea maxima de incarcare autorizata in functie de specie, talie, varsta si stare fiziologica. Pentru calatorii de peste 8 ore, la sistemele de ventilatie din vehicul trebuie sa fie capabile si sa mentina temperatura de comfort termic in compartimentul animalelor.

Potrivit ANSVSA, in targurile unde se comercializeaza animale vii padocurile padocurile trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a asigura libertatea de miscare minima necesara animalelor cazate si trebuie sa fi prevazute cu zone de adapostire umbrite. Daca este disponibila numai o sursa limitata de apa potabila trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica.

Autoritatea precizeaza ca riscul cel mai mare pentru animale pe timp de canicula este lipsa de apa care duce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moarte.

Sursa: Jurnalul National

Foto: animalswithglasses.tumblr.com

Jaf cu repetitie in Bucuresti. Un barbat, pradat pentru a doua oara in acelasi mod... Andrei Placinta, acuzat de tentativa de omor, vrea sa paraseasca tara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x