Antena Căutare

FOTO/ L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar după 30 de ani hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj

Hainele purtate de către un revoluționar din Cluj-Napoca în momentul în care a fost împușcat în cap, în data de 21 decembrie 1989, au fost prezentate, pentru prima oară, într-o expoziție comemorativă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

FOTO/ L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar după 30 de ani hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj Galerie
L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar la 30 de ani distanță hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj

„La 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, MNIT organizează expoziția-eveniment Cluj. 21.12.1989, care este una de atmosferă, interactivă, și porneşte de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluţionare din decembrie 1989. Expoziția este organizată în 7 săli, de diverse teme, care transmit 7 stări. Printre ele avem sala Eroii nu mor, care se referă la eroi căzuți, a Televizoarelor, despre cei care au privit Revoluția la televizor, sau a Viitorului, cu fotografii ale celor născuți în decembrie 1989. Propunem publicului o călătorie emoţională în trecut, sperăm să realizeze drama petrecută atunci”, a declarat Felix Marcu, directorul muzeului.FOTO/ L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar după 30 de ani hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj

În sala „Eroii nu mor” au fost expuse, pentru prima oară, hainele care i-au aparținut unui inginer electronist în vârstă de 29 de ani. Mihai Călin Țicle a fost împușcat în cap pe 21 decembrie 1989.

Citește și: ”Am vrut să-i tai capul copilului său nevinovat, să i-l dau în brațe și să simtă și el ce-am simțit eu!”

Vizitatorii pot vedea cămașa pătată cu sânge, pantalonii și paltonul bărbatului, dar și două fotografi ale acestuia, portretul său și o fotografie în care își ținea fetița de doar 18 luni în brațe.

FOTO/ L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar după 30 de ani hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj

L-au împușcat în cap pe 21 decembrie 1989, iar la 30 de ani distanță hainele sale au fost expuse, în premieră, la Cluj

„Sala este realizată puțin teatral, cu foarte multă lumină pe acest erou, este o imagine destul de puternică care face publicul să se gândească la faptul că libertatea de care ne bucurăm acum a fost câștigată cu sânge”, a explicat Gruiță, curatorul expoziției.

Expoziția „Cluj. 21.12.1989”, include mai multe fotografii de mari dimensiuni realizate în 21 decembrie 1989 în Piața Unirii din Cluj-Napoca de Răzvan Rotta și în 22 decembrie 1989 de Eugen Moritz. Aceasta va rămâne deschisă până la începutul anului viitor.

Citește și: Pe vremea când voi râdeați de cerc, o eroină a Revoluției era înmormântată! ”Ooo, doamnă, rana s-a vindecat frumos!”

„Rudele și mama eroului Țiclete susțin că acesta ar fi murit în zona Astoria. Există alte declarații că ar fi avut un conflict cu un militar în Piața Unirii care l-ar fi lovit în față cu patul puștii și l-ar fi doborât la pământ, după care a fost împușcat”, a precizat Coltor, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției Cluj

Ultimă oră! Oamenii, lăsați să se întoarcă în blocul groazei, după deratizarea mortală din Timișoara. „Există o singură ... Incendiu puternic în Slatina! Circa 30 de persoane au fost evacuate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x