Antena Căutare

SPECIAL: Arhitectul Gruia Badescu isi doreste sa redeseneze Romania

A studiat geografia in America, (Middlebury College), designul urban si stiintele sociale in Marea Britanie (London School of Economics), stiinte politice in Franta (Sciences Po, Paris) si istoria in Germania (Johannes Guttenberg Universitaet, Mainz). S-a oprit, in cele din urma, la un domeniu pentru care a facut o mare pasiune: arhitectura si urbanism. Doctorand la Cambridge, astazi, Gruia ne-a vorbit despre cum ar redesena, la propriu, Romania.

Medalia de Aur la Olimpiada Internationala de Geografie, Durban, Africa de Sud, 2002. Summa Cum Laude, Phi Beta Kappa, la Middlebury College. Bursier Jack Kent Cooke, pentru studii postuniversitare, intre cei 35 nominalizati din peste 500 universitati americane. Publicatii in reviste si jurnale academice internationale, capitole in carti publicate in Statele Unite, Cehia si Romania. Bursa de cercetare National Geographic Society pentru proiectul „Rolul reconstructiei arhitecturale si a designului urban in reconcilierea postconflict din Beirut si Sarajevo”. Membru al echipei care a lucrat pentru Planul Integrat de Dezvoltare Urbana a Centrului Bucurestiului.

Arhitectura urbana l-a acaparat, in cele din urma, dupa acest lung periplu in mediul academic international. La 29 de ani, lui Gruia Badescu ii este destul de clar ce vrea sa faca cu ceea ce stie: sa salveze lumea de urat, de ce este gresit si prost inteles de cei din jurul sau. Atat cat poate el, singur sau alaturi de ceilalti. Mai ales acasa. Totul in viata lui inseamna, intr-un fel sau altul, o incercare de a raspunde cumva la trauma urbana a prezentului. Fie ca este vorba de Bucurestiul mutilat de interventiile din anii ’80, dar si de astazi, fie de orasele distruse de razboaie. Tema lucrarii sale de licenta a fost, de altfel, intersectia dintre politica si arhitectura in reconstructia oraselor germane dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. In acelasi timp, prin grantul National Geographic Society, a incercat sa afle cum a fost folosita, ca instrument de reconciliere, arhitectura reconstructiei in orase precum Sarajevo si Beirut. Iar munca la Planul Integrat de Dezvoltare Urbana pentru zona centrala a Bucurestiului nu a fost altceva decat expresia dorintei sale de a face ceva pentru orasul natal. Un lucru care il preocupa de mult timp pe tanarul doctorand la Cambridge.

Citeste continuarea articolului in incomemagazine.ro!

Taxa de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 ar putea fi modificata... Poleiul face victime: Peste 70 de persoane cu traumatisme, luxatii si entorse dupa ce au cazut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x