Antena Căutare

Imagini de la ferma din Polonia lovită de ”racheta de fabricaţie rusească”. Cum explică Rusia și Ucraina incidentul

Ministerul polonez de Externe a anunțat că ”o rachetă de fabricație rusească” a lovit o fermă din satul Przewodówv și a ucis două persoane. În urma declarației, ambasadorul rus la Varșovia a fost convocat pentru a da explicații. Iată ce se știe momentan despre incident și ce declară părțile implicate.

colaj de imagini cu vladimir volonski, vladimir putin si un utilaj lovit de o racheta Galerie
Ministerul polonez de Externe a anunțat că ”o rachetă de fabricație rusească” a lovit o fermă din satul Przewodówv și a ucis două persoane. În urma declarației, ambasadorul rus la Varșovia a fost convocat pentru a da explicații. Iată ce se știe momentan despre incident și ce declară părțile implicate.

UPDATE 14:40: Preşedintele polonez Andrzej Duda a revenit cu o nouă declarație. El a subliniat că este ”extrem de probabil” ca racheta care a ucis două persoane la frontiera Poloniei cu Ucraina să fi fost folosită de către apărarea ucraineană, relatează AFP.

”Există o probabilitate puternică să fie vorba despre o carchetă care să fi fost pur şi simplu folosită de apărarea antirachetă ucraineană”, a precizat el.

-----

„La 15 noiembrie 2022, timp de mai multe ore s-a înregistrat un bombardament masiv asupra întregului teritoriu al Ucrainei şi asupra infrastructurii sale critice din partea forţelor armate ale Federaţiei Ruse. La ora 15:40, în satul Przewodów, a căzut o rachetă de fabricaţie rusească, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Lukasz Jasina.

Momentan, nu există dovezi clare cu privire la cine a tras această rachetă. „În acest moment nu avem dovezi clare cu privire la cine a tras această rachetă. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricaţie rusească. Volodimir Zelenski m-a asigurat că partea ucraineană este convinsă că a fost o rachetă rusească lansată de Rusia”, a spus și preşedintele Poloniei.

Citește și: Cum a ajuns un motan ambasadorul cultural al Ucrainei. Felina are peste un million de urmăritori pe Instagram

Andrzej Duda a transmis că este posibil ca ambasadorul Poloniei la NATO să solicite activarea Articolul 4 din Tratatul NATO.

De asemenea, premierul Mateusz Morawiecki a transmis că Polonia lucrează cu experţi internaţionali pentru a stabili tot ce s-a întâmplat la Przewodowo, iar spaţiul aerian al ţării este monitorizat cu atenţie sporită.

Cum explică Rusia și Ucraina incidentul din Polonia, unde racheta a ucis doi oameni

În timp ce Ucraina acuză Rusia, Kremlinul spune că nu are informații despre explozia din Polonia. „Din păcate, nu am nicio informaţie în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Imediat după incident, Ministerul rus al Apărării declarase că nu au fost „efectuate lovituri asupra unor ţinte în apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze”, deşi ucrainenii relataseră despre lovituri în regiunea Liov, care se află în vecinătatea Poloniei.

Citește și: Un produs de igienă cade pradă scumpirilor din cauza războiului din Ucraina. Iată pentru ce vom plăti mai mult

În imaginile de la fața locului se poate observa un utilaj lovit și craterul lăsat de racheta care a luat două vieții. Acestea sunt realizate noaptea, în satul Przewodów, unde continuă cercetările pentru a se afla cum a ajuns proiectilul pe teritoriu NATO.

În dimineața zilei de 16 noiembrie, o reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO, care urmează să facă bilanţul căderii unor rachete în Polonia, a căror origine rămâne necunoscută, a început la sediul Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles, anunţă diplomaţi, relatează AFP.

Este ”important ca toate faptele să fie stabilite”, a subliniat secretarul general al NATO, referindu-se la această explozie soldată cu doi morţi în Polonia, după ce Ucraina a acuzat Rusia.

Moscova a anunţat, imediat după ce a început la Bruxelles o reuniune de urgenţă a NATO, că a identificat fragmente de rachete doborâte în Polonia ca fiind ”sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300 ale Forţelor armate ucrainene”, relatează AFP. Rămâne de văzut care va fi concluzia anchetei.

Mai multe imagini aici de la ferma lovită de rachetă:

Citește și: Care a fost ultimul mesaj din discursul transmis de Volodimir Zelenski de Ziua Apărătorilor Ucrainei. Ce a anunțat

(P) Tablourile Canvas, cadourile perfecte pentru aniversări!... Minivacanță de 1 Decembrie 2022. Câte zile libere vor avea românii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x