Antena Căutare

În luna august, 2.000 de cazuri pe zi! Avertismentul dur al lui Alexandru Rafila: "Spitalele se umplu rapid"

Avertisment dur din partea profesorului Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS preconizează că în august vor fi înregistrate în jur de 2.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi. Rafila a făcut anunțul la emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor.

În luna august, 2.000 de cazuri pe zi! Avertismentul dur al lui Alexandru Rafila: "Spitalele se umplu rapid" Galerie
În luna august, 2.000 de cazuri pe zi! Avertismentul dur al lui Alexandru Rafila: "Spitalele se umplu rapid"

"Spitalele se umplu rapid, adică 2.000 de cazuri pe zi, înseamnă ca ai 20.000 de cazuri, foarte mult. Ori la 20.000 de cazuri în zece zile, ai 5% cazuri care se internează în secțiile de nterapie intensivă. Adică 1.000 de persoane.

Noi acum avem, 350 sau 357 (n.r persoane internate la terapie intensiză, pe zi). Păi dacă avem 1.357 (n.r de cazuri de coronavirus la ATI), înseamnă ca a depășit capacitatea paturilor alocate. Problema este: avem personal calificat care să deservească aceste 10.000 de paturi", spune Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre calea reală de transmitere a unui virus

Alexandru Rafila, semnal de alarmă legat de tranmiterea coronavirusului. Medicul susține că a considera despre o boală ca aceasta are o cale unitară de transmitere nu este un adevăr absolut: "Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere". Cum se împrăștie, de fapt, virusurile?

„Totdeauna exista o tendință să discuți despre toate posibilitățile de transmitere ale unei boli infecțioase. Au fost articole științifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt niște particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii și care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate. Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere.

Și consecințele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine.

Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Și atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiționat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare. E disproporționat.

Coronavirusul va fi oprit cu un vaccin! Antidotul va fi disponibil până la sfârşitul anului, în toată lumea

Și de aceea eu nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale.Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!». Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, și dovada este foarte clară – purtăm mască și stăm la distanță, ținem lucrurile sub control.

Începerea anului școlar 2020-2021 cu ore online, adoptată în Senat. Proiectul poate fi aplicat din septembrie

Acum, credeți că e nevoie să facem și pasul următor, să oprim aparatele de aer condiționat, că am auzit această discuție.

Haideți să le facem pe primele, vedem rezultatul, le facem pe astea foarte bine pentru că există această tendință sunt și diverse persoane care simt nevoia să aducă în discuție niște lucruri pe care le-au citit și induc o anumită teamă”, a spus Alexandru Rafila Digi24.

Iaşi: Accident cu trei autoturisme - o persoană a decedat, alte două fiind rănite şi încarcerate... Se închid terasele la nivelul întregii țări? În ce condiții se impune program scurt...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x