Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00iUmor

Înălțarea Domnului: Ce nu ai voie să faci în ziua când Iisus s-a ridicat la Ceruri

Înălțarea Domnului este o importantă sărbătoare a creștinătății, care are loc la 40 de zile de după Paști. Credincioșii se salută cu ”Hristos s-a Înălțat” și respectă tradițiile, obiceiurile și credințele străvechi

inaltarea domnului

Înălțarea Domnului este o importantă sărbătoare a creștinătății, care are loc la 40 de zile de după Paști. Credincioșii se salută cu ”Hristos s-a Înălțat” și respectă tradițiile, obiceiurile și credințele străvechi care s-au creat în jurul acestui eveniment biblic notat cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce nu ai voie să de Înălțarea Domnului, ziua când Iisus s-a ridicat la Cerururi

Înălțarea Domnului pică fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști. În calendarul catolic, Înălțarea Domnului pică joi, 28 mai, iar în calendarul creștin ortodox pică joi, 6 iunie. Sărbătoarea Înălțării Domnului este notată cu cruce roșie în calendar și a fost consacrată drept Ziua Eroilor. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țara și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credința, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Înălțarea Domnului ca eveniment biblic este consemnată de Evanghelistul Luca. În ziua Înălțării, Iisus i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei și S-a înălțat la cer (Luca 24,50-51).

De asemenea, în Evanghelia lui Marcu se spune că Iisus Hristos s-a Înălțat la cer și s-a așezat la dreapta Tatălui.

Înălțarea Domnului 2019. Ce nu ai voie să faci în ziua când Iisus s-a ridicat la Cerururi

Înălțarea Domnului 2019: superstiții, credințe de Ispas

Înălțarea Domnului este o altă dată importantă pentru credincioși. În această zi, oamenii își schimbă salutul cu „Hristos s-a înălţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”. De asemenea, în credinţa populară, această sărbătoare se mai numeşte şi Ispas sau Paştele Cailor, după numele personajului mitic cu acelaşi nume. Legenda spune că Ispas a asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. “Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, consemnează specialiştii în etnografie şi folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

De Înălțarea Domnului sau Ispas abundă obiceiurile și pracicile magice legate de cultul morțior. Se fac pomeni, sufletele morților care plutesc în aer sunt ospătate, se împodobesc mormintele cu flori, frunze și ramuri de paltin.

Superstiția legată de Înălțarea Domnului, Paștele Cailor sau Ispas amintesc de sufletele morților care se pot rătăci, după ce și-au părăsit mormintele. Iar rămânând pe pământ, ele se transformă în moroi sau strigoi care provoacă pagube animalelor. De aceea, de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean, despre care se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Toate aceste practici au menirea de a înlătura strigoii și de a proteja casa și animalele de vrăji.

Înălțarea Domnului 2019: Tradiții

Pe lângă pomeni, de Înălțare oamenii împart pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. DE asemenea, această zi este ultima zi din an în care se mai pot roşi ouă. Femeile mai împart lapte dulce, fiert cu păsat. De Înălțare, se culeg plantele medicinale cu puteri tămăduitoare. De asemenea, se crede că paltinul, nucul, alunul şi leuşteanul au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marelui praznic.

Înălțarea Domnului: Ce nu ai voie să faci

În această zi nuciun bun creștin nu se ceartă cu semenii săi și nu încurajează ura. Nu se înstrăinează nici un obiect din casă și nici nu se împrumută bani.

Citește și:

Înălțarea Domnului 2019. Ce nu ai voie să faci în ziua când Iisus s-a ridicat la Cerururi

surse: crestin-ortodox, adevarul.ro

Recomandari