Antena Căutare

Invazie de ploșnițe. Ce trebuie să știi despre gândacii mirositori și cum te ferești de ei

Odată cu venirea toamnei apar și adevărate invazii de ploșnițe. Ce trebuie să știi despre aceste insecte și cum te ferești de ele

Plosnite

Odată cu venirea toamnei apar și adevărate invazii de ploșnițe. Ce trebuie să știi despre aceste insecte și cum te ferești de ele

Capitala, dar și alte orașe din țară sunt invadate de ploșnițele de cereale, denumite științific „Acanthosoma Haemorrhoidale”. Aceste gângănii vin de pe ogoarele de pe lângă orașe, după recoltare și se refugiază peste tot, în toate clădirile, în casele oamenilor, în mijloacele de transport în comun.

În România trăiesc aproape 1.000 de specii de heteroptere. Insectele din acest grup sunt cunoscute sub denumirea populară de ploșnițe (ploșnița de câmp, ploșnița de pădure, ploșnița cerealelor, ploșnița de pat etc).

În mod normal, ploșnițele trăiesc și se înmulțesc în lanurile de cereale, unde au căldură și hrană, dar toamna încep să migreze spre orașe. Ploșnițele sunt greu de înlăturat, fiind rezistente la frig și la insecticide.

Articolul continuă după reclamă

Ploșnițele de cereale sunt inofensive pentru oameni, chiar dacă sunt înrudite cu ploșnițele de pat care se hrănesc cu sânge. Cât despre mirosul urât pe care-l emană, acesta este doar un mecanism natural de autoapărare prin care își țin prădătorii la distanță.

Cum ne ferim de ploșnite

  • Aspiratorul - Dacă găsiți o ascunzătoare a ploșnițelor de cereale, aspirați-le și aruncați conținutul sacului de aspirator pentru a scăpa de miros.
  • Înainte să ne surprindă toamnă cu ploi, vânt și temperaturi mici, astupați și reparați orice crăpătura sau gaură ce ar putea fi o invitație deschisă pentru dăunători. Asta mai ales dacă stați la casă.
  • Nu uitați că întotdeauna există tratamentele cu insecticide ce folosesc atât la prevenirea unei invazii, cât și la distrugerea unei invazii a ploșnițelor de cereale.
  • Lumina galbenă atrage mult mai puține insecte că cea albă. Cum ploșnițele sunt atrase de lumina, trebuie să avem grijă dacă lăsăm geamurile deschise.
  • Pentru uși și ferestre trebuie folosite plase de țânțari ce vor ține orice vietate nedorită în exteriorul casei.

Ploșnițele de pat

Ploșnițele de pat sunt diferite de cele de cereale. Cea mai importantă diferență constă în faptul că primele se hrănesc cu sânge. Mușcăturile seamănă cu cele provocate de țânțari sau furnici.

Se înmulțesc necontrolat și supraviețuiesc destul de mult. Au nevoie să se hrănească de doar cinci ori pentru a ajunge la maturitate. Și după ce au ajuns la maturitate lasă câte cinci ouă pe zi.

Cum te ferești de ploșnițele de pat

  • verifică mai ales colțurile patului și ale saltelei. Deseori ploșnițele de pat lasă niște urme negre.
  • spală tot ce poți la temperatură mare: lenjeriile și protecțiile de saltea
  • Ca să le scoți din crăpăturile paturilor poți să folosești soluții acide (atenție totuși la materiale)
  • Există și aparate cu abur fierbinte care le omoară, dar și soluții profesionale
Metrorex: Calea de acces comun a staţiei de metrou Crângaşi şi a staţiei de tramvai Piaţa Crângaşi se închide până la sf... Ultimă oră! Incendiu puternic în București, în zona Pipera! Foto, Video...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x