Antena Căutare

Ion Iliescu: "O revolutie nu poate fi nici furata, nici confiscata"

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu rememoreaza evenimentele din decembrie 1989 si face o radiografie a societatii romanesti la 21 de ani de la inlaturarea dictaturii Ceausescu.

Jurnalul National: Domnule presedinte, se implinesc 21 de ani de la Revolutia din decembrie 1989. A ramas ceva nespus legat de importanta acelor momente? Dumneavoastra personal credeti ca dilema "revolutie sau nu" a fost pe deplin lamurita?


Ion Iliescu:








Revolutia nu este doar un moment de inclestare, oricat de exploziv ar fi el, ci un proces istoric care duce la schimbari fundamentale, in special in structura politica a societatii, in caracterul statului, indiferent de modul in care se produce acest proces - pe cale violenta sau pasnica. Anul 1989 este considerat un an revolutionar la nivel european, datorita schimbarilor care s-au produs in toate tarile din centrul Europei, ca si in fosta URSS.

Cehii vorbesc de revolutia lor "de catifea", datorita caracterului pasnic al procesului de schimbare. Polonezii au realizat schimbarea pe calea dialogului intre putere si opozitie, la o "masa rotunda". Pana si bulgarii au urmat calea pasnica a procesului, pe care l-au facilitat prin inlaturarea de la conducerea tarii a lui Todor Jivkov, intr-o plenara a CC al PCB. Noi nu am avut aceasta sansa. Ceausescu reusise sa instaureze un regim de mana forte care nu facea posibila nici o miscare in acest sens, desi contradictiile de sistem si starea de nemultumire a maselor erau cele mai acute, in comparatie cu alte tari.

Se crease, in Romania, ceea ce istoricii denumesc "o situatie revolutionara", cand guvernarea nu mai poate controla situatia in curs de deteriorare, iar masele nu mai suporta greutatile si guvernarea impopulara. Ceea ce s-a produs la noi, in aceste conditii, a fost o veritabila "explozie sociala", declansata la Timisoara in 16 decembrie 1989. Revolta populara inceputa la Timisoara s-a extins rapid si in alte centre urbane, atingand apogeul la Bucuresti in 21 si 22 decembrie, cand Ceausescu a fost obligat sa fuga cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, in care incepusera sa patrunda cetatenii rasculati.

Acest moment al victoriei revoltei populare a fost inceputul revolutiei, al carei program a fost esenta Comunicatului catre tara din noaptea de 22 decembrie 1989. Sa pui ampla miscare de revolta a maselor pe seama actiunii unor servicii de spionaj este si o naivitate din punct de vedere politic, dar mai ales o atitudine inadmisibila, de lipsa de respect fata de poporul roman - autorul si faptuitorul actului revolutionar din decembrie 1989.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Intactimages

Revolutia din decembrie ’89: curajul asumarii trecutului... Manualul teroristilor din decembrie ’89...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x