În ultimele 24 de ore de la momentul transmiterii acestei știri, pe Tiktok au fost făcute o mulțime de clipuri despre jocul ”Balena albastră”. Mulți tineri ofereau chiar bani pentru a face rost de jocul periculos.
Este unul dintre motivele pentru care căutările ”joc Balena albastră” au explodat. Iată cum se juca acest joc periculos în 2017, când a făcut multe victime, și la ce ar trebui să fie atenți părinții.
Cum se joacă ”Balena albastră”. Primele semne că adolescenții iau parte la acest joc
Reamintim că în urmă cu patru ani apăreau primele sinucideri provocate de acest joc, care acum pare să revină în atenția tinerilor. La vremea respectivă, copiilor și adolescenților li se părea ”cool” să intre în această provocare și să-și facă lucruri monstruoase.
Principiul jocului ”Balena Albastră” consta în realizarea unor sarcini. Tinerii intrau pe un site și primeau timp de 50 de zile un număr de 50 de sarcini pe care trebuie să le urmeze. Li se cere discreție maximă, dar și reușita îndeplinirii fiecărui pas.
Provocările primite erau variate, dar toate aveau ca unic scop inducerea unei stări de tristețe, de depresie, de angoasă. De exemplu, jucătorilor li se cerea să-și facă tăieturi pe brațe, să asculte melodii triste în noapte, să mimeze moartea, să își țină respirația cu mâinile pe piept sau chiar să se uite la filme horror.
Sarcinile trebuie urmate întocmai, iar administratorii cereau dovezi de la utilizatorii care pretind că și-au îndeplini sarcinile. Astfel, aceștia trimiteau poze sau clipuri video pentru a arăta că urmează întocmai instrucțiunile.
Dacă jucătorul refuza să îndeplinească o sarcină, atunci administratorii jocului făcea presiuni și la amenințări ce uneori vizează nu doar jucătorul, ci și familia sau prietenii. De teamă, tinerii mergeau mai departe cu jocul ”Balena albastră”.
Mulți tineri și-au pierdut viața din cauza provocării și alții au rămas mutilați. Printre sarcini, regăseam:
- Cu ajutorul unei lame taie pe piele semnul F57
- Trezește-te la 4:20 dimineața și ascultă muzica trimisă de „balena ta”
- Să-ți tai buza.
- Înfige un ac în deget de cât mai multe ori.
- Fă-ți rău până simți durerea.
- Găsește o clădire înaltă și stai pe marginea ei.
Ce tineri sunt predispuși să joace jocuri precum ”Balena albastră”
Psihologii spun că părinții ar trebui să urmărească atent activitatea copiilor din mediul online. Ba mai mult, ei atrag atenția că unii tineri sunt mai predispuși să se alăture jocurilor de acest fel.
”Cu acești copii, clar, există un profil în spatele lor, așa cum există și un profil din spatele celor care au realizat și au făcut jocul respectiv.”, a explicat psihologul Alin Leș pentru oradesibiu.
Se pare că micuții care intră în capcana jocului sunt într-o oarecare măsură motivați să învingă și merg până la finalul jocului pentru că în viața reală nu au parte de așa ceva: de susținere, de motivări, de conexiune.