La mulți ani de Sfântul Vasile! Românii își sărbătoresc onomastica pe 1 ianuarie 2019, când în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Vasile:
De sărbătoarea Sfântul Vasile, pe 1 ianuarie, notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, aproximativ 600.000 de români își serbează onomastică.
Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriti de Sf. Vasile, 500.146 sunt bărbati, iar 87.181, femei.
Femeile care își sărbătoresc onomastica de Sf Vasile poartă numele de Vasilica (83.000), Vasilca (peste 900), Sica sau Vasila (528).
Bărbații care își sărbătoresc onomastica de Sf Vasile poartă numele de Vasile (20.000), Vasilică, Sile, Vasi sau Sică.
Citește și: Sfântul Vasile, considerat ”păzitorul de duhuri rele”, este sărbătorit astăzi. Obiceiuri şi tradiţii
Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare
Sfântul Vasile cel Mare a trăit în secolul al IV-lea și provenea dintr-o familie crestină deosebită: soră, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinți. Sf. Vasile a urmat școli în Cezareea, Bizanț și Atena, remarcându-se de tanăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică.
Moliftele Sf. Vasile, considerată una dintre cele mai puternice slujbe de dezlegare, sunt citite în cazul demonizatilor sau în particular a celor care au nevoie de aceste rugăciuni.
Sf. Vasile a murit în anul 379, când incă nu împlinise 50 de ani, iar la înmormântarea să au participat mulțime de creștini și păgani, dovadă a mării sale popularităti, a mai spus părintele Ciprian Apetrei.
Sf. Vasile e unul dintre sfinții care au făcut minunile cele mai mari și e considerat păzitor de duhuri rele, cu mare putere asupra dracilor.
Citește și: Ce trebuie să faci neapărat pe 1 ianuarie pentru noroc
În tradiția populară, Sfântul Vasile apare și ca „mare betiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri și chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou.
Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoțel și i-a legat la toartă o crengută de busuioc și s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ură.
Tradiții și superstiții de Sfântul Vasile, 1 ianuarie
Pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile este sărbătoare de cruce roșie, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Este cel mai mare teolog creștin, despre care se spune că este păzitorul de duhuri rele.
Potrivit tradiției, dacă ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, populația va fi sănătoasă.
În Ajunul Sfântului Vasile, în Moldova se așază 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, este semn de secetă.
De Sfântul Vasile, fetele nemăritate își fac coronițe din crenguțe de măr pe care leagă un inel, busuioc, o batistă, o pară argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc coronițele cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, dacă nu, viitorul soț va fi un om sărac.
Citește și: Mesaje de Sfântul Vasile. Urări de La mulți ani, Vasile, Sms-uri și Felicitări de onomastica celor dragi!
De asemenea, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cotețul porcului, lovesc animalele cu piciorul și spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mișcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.
În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de noroc și belșug.
Dacă vrei să ai noroc tot anul, răstoarnă pe masă o cutie cu chibrituriși dă de pomană unui sărac.
Ce semnificația are numele Vasile
Numele de Vasile provine din limba greacă și înseamnă regal, rege, conducător. Numele acesta ne amintește că fiecare om poartă ceva nobil în el: sufletul, care este mai de preț decât orice comoară. Și înainte de a îndruma și conduce pe alții, omul trebuie să fie în stare să se conducă pe el însuși, să-și păstreze sufletul, „comoara comorilor” nepătat de păcate.
Cel ce nu-și pierde sufletul și credința în viață, acela este mai bogat decât orice rege, căci asfel Îl va câștiga pe Dumnezeu și viață veșnică. – „ Ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, dar sufletul sau și-l va pierde?”
Derivate numelui Vasile sunt Vasilica, Vasilica, Sile, Vasea, Vasi, Sica, Vasilca etc.
Video! Imagini terifiante la un botez din județul Dolj! Invitații au fost șocați când au văzut un șoarece alergând pe ma... Mesaje de Sfântul Vasile. Urări de La mulți ani, Vasile, Sms-uri și Felicitări de onomastica celor dragi!...