- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În 21 martie, România afla că Suceava a devenit cel mai mare focar de coronavirus din ţară. La data aceea, în Spitalul Judeţean erau deja 11 cadre medicale şi zeci de pacienţi infectaţi. Situaţia escaladase deja, astfel că autorităţile NU au reuşit să afle nici până azi cine a fost pacientul zero. Ancheta epidemiologică s-a blocat înainte să înceapă
”Înţeleg că era vorba de un bărbat. dar asta se întâmpla undeva în data de 16, 17, nu mai ştiu exact. Vă spun sincer, acordăm atenţie situaţiei actuale şi vrem ca lucrurile să meargă foarte bine.”, a declarat Manuela Trifan, director DSP Suceava.
Două zile mai târziu, spitalul era închis, iar managerul suspendat din funcţie. Într-un haos general, cadrele medicale au început să fie testate pentru COVID-19. Zilnic, în centrul de testare din faţa spitalului, medici şi asistente posibil purtători ai virusului stăteau la cozi, unul lângă altul, fără măşti sau echipamente de protecţie. În interiorul spitalului, virusul se răspândea incontrolabil şi ajungea în majoritatea secţiilor. Pacienţii despistaţi pozitivi erau internaţi alături de cei suspecţi, în timp ce personalul medical care ar fi trebuit să se autoizoleze era chemat obligatoriu la serviciu.
”Ne-au spus că nu mai sunt teste. Sunt teste, dar nu vor să ne testeze ca să venim să lucrăm. Pentru că dacă ne testăm suntem obligaţi să stăm 14 zile în autoizolare. Şi atunci spitalul nu mai are oameni.”, a declarat un cadru medical.
Cum s-au făcut anchetele epidemiologice? De ce nu au fost testate toate cadrele medicale nici până acum? Un doctor depistat pozitiv face mărturii dramatice despre modul în care a funcţionat spitalul-focar în plină pandemie. Şi care, teroretic, ar fi trebuit să ia măsuri după dezastrul similar produs la spitalul Gerota din Bucureşti.
”Pot doar să vă spun că mijloacele de protecție au fost insuficiente, s-au dat doar măști chirurgicale care sunt concepute pentru a proteja placa operatorie în timpul actului chirugical”, a declarat Mircea Dinu Bordiniuc, medic în Spitalul Județean Suceava.
Spitalul Judeţean Suceava este unul dintre cele mai mari din ţară, cu peste 1.300 de angajaţi. Chiar preşedintele Iohannis a participat, anul trecut, la inaugurarea noului ambulatoriu de specialitate. Tot şeful statului a conferit spitalului ordinul "Meritul Sanitar" în grad de cavaler, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
După contaminarea în masă, Nelu Tătaru, pe vremea aceea secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a plecat la Suceava pentru a analiza situaţia fără precedent. Chiar el a cerut să se refacă anchetele epidemiologice după ce a descoperit greşeli grave, făcute cu bună ştiinţă de autorităţile locale.
Medicii din Suceava spun că nici până acum, nu au fost toţi testaţi, deşi merg în continuare la spital, unde îngrijesc pacienţii cu mâinile goale şi chiar şi fără tratament. Cele două medicamente prevăzute în schema de tratare pentru COVID-19 lipsesc.
Spitalul care trebuia să fie adăpost pentru bolnavi a devenit focar de infecţie. Iar în plin scandal, a rămas şi fără medic epidemiolog. Situaţia reală ar putea fi mult mai gravă decât cea comunicată oficial, spun medicii din primul oraş al României care a intrat în carantină.
A fost modificată ordonanţa privind amânarea ratelor. Ce se întâmplă cu dobânda pentru creditele ipotecare... Alte două spitale din București, focare de infecție. Zeci de cadre medicale, confirmate pozitiv cu noul coronavirus ...