- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În 2009 s-a hotorât ca Limba Latină să fie reintrodusă la examenul de BAC. Potrivit edupedu.ro, petiţia a fost depusă săptămâna trecută la cabinetul Ministrului Educației, susţin semnatarii.
Solicitarea trimisă de către Academia Română, Societatea de Studii Clasice şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii București au făcut o petiție către Ministrul Educației:
“În contextul dezbaterii publice referitoare la viitoarea structură a examenului de Bacalaureat, Academia Română, Societatea de Studii Clasice din România și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București adresează conducerii MEC, personal doamnei Ministru Monica Anisie, solicitarea de a corecta, începând cu anul şcolar 2020-2021, mǎsura prin care elevii secţiilor umaniste ale liceelor din România au fost lipsiţi de posibilitatea de a susţine proba opţionalǎ de limba latinǎ la examenul de bacalaureat.
Atragem atenţia asupra faptului cǎ aceastǎ mǎsurǎ a fost luatǎ în anul şcolar 2009-2010 fǎrǎ niciun fel de consultare a profesorilor sau elevilor interesaţi şi cǎ ea a pus studiul limbii latine într-o situaţie de inferioritate prin nimic justificatǎ în raport cu toate celelalte discipline umaniste din liceele noastre. Efectele ei au fost clar negative, atât asupra predǎrii unei discipline deja defavorizate prin scǎderea continuǎ a numǎrului de ore care-i sunt alocate în programele de liceu, cât şi asupra candidaţilor, astfel descurajaţi sǎ urmeze secţiile clasice ale Universitǎţilor. (...)
De fapt, dincolo de argumentul tradiţiei şi de cel al statutului latinei în Occident, există două motive esenţiale pentru reintroducerea acesteia pe lista materiilor opţionale ale bacalaureatului nostru:
1. Excluderea ei fusese justificată prin necesitatea unei simplificări a organizării probelor, dar s-a subliniat public, inclusiv de către prim-ministrul de atunci, imperativul păstrării caracterului diferenţiator al examenului în funcţie de filieră, profil şi specializare. (...)
2. Numărul de elevi care au optat în perioada 2006-2009 pentru limba latină la examenul de bacalaureat era foarte mare, chiar în creştere, iar doritorii erau viitori candidaţi nu numai la facultăţi filologice, ci şi la Istorie, Filozofie, Drept. În anii 2008 şi 2009 (ultimii doi în care a existat această opţiune), pentru absolvenţii de Filologie limba latină a fost proba cel mai frecvent aleasă după limba engleză la proba E (la alegere din aria curriculară a specializării), înaintea altor limbi moderne şi a literaturii universale.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre BAC 2020: Schimbări, calendar, subiecte și barem
Constanţa: Organizatorii Festivalului Neversea au donat aparatură medicală de peste 20.000 de euro către Spitalul Judeţe... Doi tineri care au tras cu o armă cu aer comprimat pe o stradă din Galaţi, cercetaţi de poliţişti...