- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Povestea Cosanei, medic cardiolog de 44 de ani, care a făcut infarct în spitalul în care era de gardă, scoate din nou la suprafață un subiect delicat: sistemul sanitar din România, dar și oamenii care mor salvând oameni. Cosana Claiciu a murit răspusă de stop cardiac, chiar în timpul gărzii pe care o efectua la Spitalul Clinic de Urgență Arad.
În mai puțin de o lună, pe 13 noiembrie, Cosana ar fi împlinit 45 de ani, însă n-a mai apucat, căci s-a prăbușit la pământ chiar în unitatea medicală unde a salvat mii de inimi. Colegii medici care au încercat să o resusciteze, fără succes, încă nu-și revin din șoc.
(*Cosana Claiciu, 44 de ani, medic cardiolog mort în timpul gărzii la UPU Arad)
Nu este primul caz în care medicii mor în acest fel. La muncă. În camera de gardă, unde petrec mai mult de 12 ore. Adesea, pentru că nu are cine să asigure garda. De cele mai multe ori, susțin doctorii din spitalele din România.
Unul dintre acești medici, oameni care fac de gardă ore în șir, Livia David, doctor la Spitalul Judeţean din Craiova, a postat pe Facebook, cu ajutorul colegilor din ţară, o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau a doua zi. ”Sunt poveşti de viaţă şi, din păcate, de moarte, absolut reale care impun luarea unor măsuri reale care să oprească această avalanşă a morţilor subite în rândul medicilor”, a scris Livia David care face apel la parlamentari să recunoască gărzile ca fiind vechime în muncă. ”Când moare un medic, moare speranţa a mii de alţi oameni”, mai spune medicul din Craiova.
Mai jos, o parte din textul scris de Livia David, "Prețul vieții - ultima garda":
"Dintre toate poveștile medicilor-eroi, despre care am avut onoarea să scriu în aceste zile, am ales una..cea care m-a cutremurat până în străfunduri..senzația a căzut peste mine aproape pe neașteptate, că un fulger. (...) Povestea este a lui.. un tânăr medic chirurg din Slobozia, în vârstă de 43 de ani, Mugur Timofte..."
(*Mugur Timofte, 43 de ani, medic cardiolog mort după i s-a făcut rău în timpul unei operații)
"...Era în preajma Crăciunului și era de garda..una dintre nesfârșit de numeroasele gărzi ale fiecărei luni.
Nimic special, o garda că toate gărzile.. ziua ce se anunță una obișnuită, 22 decembrie 2008.
Era pasionat de chirurgie iar cazul pe care îl opera îi stârnea un interes deosebit, era un pacient cu multe probleme de sănătate colaterale. Operația era una complexă..și, pentru el, extrem de incitantă..o pregătise, o gândise cu minuțiozitate.. .fremăta de nerăbdare..
A intrat în sala pe la prânz și intervenția a durat ore bune. Totul decurgea conform planului, dar.brusc, a simțit că i se face rău..a mers și s-a spălat pe față, în încercarea de a,-și reveni..Când s-a întors era desfigurat..colegii au realizat că e ceva grav și l-au rugat să îi lase să termine ei operația..."
"Nu a acceptat nicicum și a rămas în picioare până la ultimul fir, prima mâna..cum și începuse. Abia după ce a închis, le-a cerut celor din sala să îl ducă pe cărucior la UPU..le-a spus că crede că a făcut infarct.
Până atunci, în sala, nu a avut niciu simptom, absolut niciunul...Era un tip atletic și plin de energie, sănătos tun..nu s-a plâns niciodată de nimic. Colegii l-au resuscitat ore..zadarnic.
Soția, tot medic, era în mașină cu copilul pe drumul către Constanța, și a fost sunată de colegul lui care i-a spus că Mugur nu se simte bine..a avut o presimțire că e ceva mai mult de atât,..pentru că subconștientul nu a lăsat-o să îl sune pe el și să îl întrebe cum se simte. Auzind că e posibil să fie infarct, i-a aranjat chiar ea transferul la un spital din București..s-a întors din drum să îl ducă în Capitală ...era deja decedat!!
De atunci au trecut 10 ani..."
Aceasta a continuat explicând că sunt ”poveşti de viaţă şi, din păcate, de moarte, absolut reale.
David a explicat că medici nu cer pensii speciale la 40 – 45 de ani, ci doar recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă.
”Ce alt argument mai viabil putem aduce decât această listă? Noi suntem cei ce plătim uneori cu viaţa şi întotdeauna cu sănătatea preţul acestor gărzi! Şi conform actualei legislaţii, ele nu constituie timp de muncă ce contează că vechime în muncă!!”, a mai scris mdicul pe Facebook.
Sunt 43 la număr. 43 adunați dintr-un foc...
Mesajul este însoţit de o listă cu 43 de medici din întreaga ţară care au murit în timpul gărzii sau a doua zi.
Lista este deschisă de cardiologul Cosana Claicu, în vârstă de 44 de ani, care a murit sâmbătă, în timp ce se afla de serviciu la Arad.
Tot în 2018 au murit medicul Adrian Frone, medic ATI la Bucurelti, Marius Dan Rosoreanu, medic pediatru din Lipova şi cardiologul Grigore Lupescu de la Târgu Jiu. Sunt 43 la număr. 43 adunați dintr-un foc... Vârste? Cei mai mulți între 40 și 50 de ani...
În finalul mesajului, Livia David spune că lista este cu siguranţă incompletă şi-şi roagă colegii din ţară să susţină demersul privind recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă.
Sursa: Facebook/Livia David, News.ro, Antena 3