O maşină nouă, salarii de mii de euro şi tombole cu premii-surpriză. Sunt doar câteva din metodele prin care patronii din România le aplică patronii pentru a-și păstra angajații din acest domeniu.
Patronii de hoteluri şi restaurante de pe litoral încearcă să-şi păstreze angajaţii. Cea mai mare criză de personal din ultimii ani i-a forţat să găsească soluţii inedite.
Angajaţii lăudaţi de clienţi primesc până la o mie de lei primă, în fiecare săptămână, iar angajatul verii pleacă acasă cu un autoturism de 15.000 de euro.
Înainte să îmbrace uniforma de bucătar, chef Liviu Pavel juca fotbal în Liga I. O accidentare l-a scos din teren şi l-a trimis în bucătărie. După ani de antrenament, a ajuns să lucreze într-un hotel all inclusive din Mamaia. Ca să rămână şi sezonul acesta, a negociat un salariu de 3.000 de euro pe lună.
La fel ca el, şi Alex Georgescu, un fost portar care şi-a încheiat cariera în fotbal după o accidentare la o mână, s-a îndreptat spre arta culinară. A învăţat să facă sushi în Norvegia, iar acum primeşte 10 mii de euro într-un sezon, pe litoralul românesc, unde-i încântă pe turişti cu preparate japoneze.
Tocmai lipsa personalului i-a făcut pe patronii de pe litoral să recruteze angajaţi din orice ţară sau domeniu, pe care îi plătesc regeşte. Youssef este din Egipt şi câştigă 2000 de euro pe lună, în Mamaia. Sute de turişti îi gustă pizza în fiecare zi.