Antena Căutare

Lovitură de grație pentru angajații care își vor lua astfel de CONCEDIU în 2018. S-a schimbat legea!

Deși nu ar fi de dorit, dacă, totuși, veți avea nevoie de concediu medical pe parcursul anului 2018, trebuie să știți că au fost făcute câteva modificări de legislație, în acest domeniu. Iată care sunt acestea!

Certificatul de concediu medical, obținut online

Asigurații care vor să beneficieze de concediu medical și de indemnizația aferentă pot obține de acum certificatul de concediu medical online, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 19 decembrie 2017 și se aplică deja cu privire la această chestiune. „Medicii prevăzuţi la alin. (1) – n.r. medicii curanți - pot completa certificatele de concediu medical atât pe suport de hârtie, cât şi electronic şi le pot transmite pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, angajatorilor/persoanelor în drept, după caz”, se arată în ordonanță. Prin urmare, hârtia de concediu medical va putea fi primită și pe mail de către pacient, doar dacă medicul are semnătură electronic.

Asigurări facultative pentru concedii medicale

În prezent, există posibilitatea ca orice persoană interesată să-și facă o asigurare facultativă pentru concedii și indemnizații medicale la stat, în baza unui contract. Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 99/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005 din 19 decembrie 2017, potrivit avocatnet.ro.

„Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (...) persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1) (adică în afară de angajați și de cei care sunt șomeri cu acte în regulă - n.red.), pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate”, scrie în ordonanță.

Modelul unui astfel de contract de asigurare facultativă nu e încă stabilit, fiind nevoie de norme suplimentare pentru asta, dar în ordonanță scrie că acesta va fi titlu executoriu. Prin urmare, când creanța bugetară va fi scadentă, beneficiarul va putea fi executat silit dacă nu plătește. Contribuția este de 1% din venitul lunar ales înscris în contractul de asigurare, mai explică avocatnet.ro.

Gata cu orele suplimentare neplătite! Aleşii vor să-i amendeze dur pe patronii care-şi exploatează angajaţii... Iarnă în toată regula peste România! În unele zone, stratul de zăpadă a depăşit jumătate de metru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x