Lozinca nazistă a lagărului de concentrare de la Auschwitz, reprodusă în Prahova, pe poarta unei firme de stat

”Arbeit macht frei”, lozinca nazistă care se regăsește pe poarta lagărului de concentrare de la Auschwitz, dar și la cele din Dachau şi Sachensenhausen a fost reprodusă de un tractorist din Prahova, pe poarta unei societăți de stat.

Lagărul de concentrare Auschwitz

Lozinca nazistă care se regăsește pe poarta lagărului de concentrare de la Auschwitz, dar și la cele din Dachau şi Sachensenhausen a fost reprodusă de un tractorist din Prahova, pe poarta unei societăți de stat.

Lozinca”Arbeit macht frei” - „Munca te eliberează“ a fost amplasat de nazişti la intrarea în lagărul de concentrare Auschwitz, unde au murit peste un milion de persoane în timpul celui de-al Dolilea Război Mondial. Același slogan se afla și la intrările altor lagăre de concentrare, cum sunt cele din de la Dachau şi Sachensenhausen.

„Munca te eliberează“ se regăsește, acum, și pe poarta unei societăți de stat din județul Prahova. Firma oferă servicii de salubritate în opt localități din județul Prahova, dar execută și activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, conform informațiilor de pe site. Tot acolo este notată, culmea, și caracterizarea firmei: integritate, experiență, profesionalism și transparență.

Reprezentanții firmei susțin că nu aveau habar despre însemnătatea acelui slogan nazist și vina îi aparține unui tractorist căruia i s-a părut interesantă lozinca și a pus bannerul pe poarta societății.

Lozinca nazistă a lagărului de concentrare de la Auschwitz, reprodusă în Prahova, pe poarta unei firme de stat

Munca te elibereaza

Administratorul societăţii, Dorel Preda, a explicat pentru Ziarul Incomod că de vină ar fi un tractorist: „Bannerul acela a fost pus de un tractorist, un băiat care lucra la firmă. Eu nu ştiam ce înseamnă sunt convins că nu ştia nici el, poate o fi auzit pe undeva şi i-a plăcut cum sună. S-au văitat mai multe persoane care l-au văzut. O să îl dau jos vineri (n.r.- 29.03.2019), pentru că oricum închidem punctul de lucru”, a declarat administratorul Vodna Ecosal, compania pe poarta căreia se află sloganul nazist.

Inscripţia "Arbeit macht frei", furată și recuperată

În 2009, poliția a reușit să recupereze inscripţia "Arbeit macht frei" de la intrarea în fostul lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau după multe zile de căutare intensă. Celebrul semn fusese furat, dar ancheta a arătat că hoții nu au nici o legatură cu vreo grupare neo-nazistă. Sloganul în lungime de aproximativ 5 metri a fost găsit tăiat în 3 bucăti, fiecare conţinând câte un cuvânt.

În 2014, o poartă din fier forjat care marca intrarea în lagărul de concentrare Dachau, decorată cu același slogan nazist ”Arbeit macht frei”, a fost furată. Ea a fost restituită administratorilor muzeului german, la aproape trei luni după ce a fost descoperită de poliţia norvegiană. Autorii furtului acestei porţi nu au fost identificaţi, însă autoritățile spuneau că ar fi vorba de data asta de un colecționar.

Auschwitz-Birkenau, iadul pe Pământ

Semnul care conține sloganul Arbeit macht frei - "Munca te eliberează", amplasat de naziști la intrarea în lagărul de concentrare Auschwitz, a fost folosit de Partidul Nazist german și în anii '30, pe vremea când naziștii inițiau o masivă politică națională de construcții pentru a combate șomajul.

Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care, în timpul celui de -al Doilea Război Mondial, a avut un rol de distrugere în rândul populației evreiești din Europa și nu numai a acesteia.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Deși cifra exactă nu se cunoaște, se estimează că peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminați în acest lagăr. La fel ca marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, lagărul Auschwitz-Birkenau a fost comandat de trupele de infanterie SS.

Lagărele aveau ca scop distrugerea unor minorități europene - evreii, țiganii - dar erau folosite ca puncte de lucru sau pentru "experimente" ale doctorilor naziști. La fiecare lagăr era adăugat, la ieșire câte un crematoriu pentru cadavrele deținuților.

Citește și: Te-ai întrebat vreodată cum arată un înger? Privește! Și-a riscat viața pentru sute de bebeluși născuți în iadul pe Pământ

Lângă acest crematoriu se mai afla și câte o cameră de dușuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare și crematoriile se aflau în interiorul lagărului deoarece lagărul a fost construit într-o localitate ocupată de germani și transformată în lagăr de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportați fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiți la muncă "în folosul națiunii germane", ei nefiind tratați ca și conaționalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiți la golirea camerelor de gazare.

Intre 1940 si 1945, peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au fost ucise sau au murit de foame și de boală la Auschwitz. Astăzi, fostul lagăr de concentrare a devenit loc de pelerinaj, cu peste un milion de vizitatori anual.

Sursă foto: ziarulincomod.ro

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri