Pana acum, cand mergeau la cumparaturi, romanii puneau in cos mai multe preparate din carne si branzeturi. Incetul cu incetul, oamenii au cumprat mai putine astfel de alimente si le-au in locuit cu fructe si legume.
In prezent, fiecare roman consuma pe luna putin peste 4 kilograme de produse din carne, ajungand la aproape jumatate fata de un european. In ultimii patru ani, romanii s-au orientat catre legume si cumpara pe luna aproximativ 8 kilograme, cu jumatate de kilogram mai mult fata de 2008. Si consumul de fructe a crescut usor, ajungand la 3,4 kilograme pe luna.
Romanii pastreaza insa consumul de oua si lapte. O persoana mananca pe luna aproximativ 13 oua si bea 6 litri de lapte. Datele oficiale arata ca, pentru o masa decenta, un roman trebuie sa cheltuiasca, intr-o luna, aproape 40% din salariu, adica mai mult decat cheltuielile cu produsele nealimentare sau cu plata facturilor.