Antena Căutare

Mai multe zile libere pentru angajați, de la 1 ianuarie 2019! Ce trebuie să facă ca să le primească!

Angajații care lucrează în zilele de weekend ar putea să beneficieze de mai multe zile libere legale decât cei cu program normal

Angajații care lucrează în zilele de weekend ar putea să beneficieze de mai multe zile libere legale decât cei cu program normal, potrivit avocatnet.ro.

În luna marie a anului 2018, autoritățile au decis ca Vinerea Mare să fie declarată zi liberă legală, astfel că numărul zilelor libere de care beneficiază angajații de-a lungul unui an a ajuns la 15.

Dintre aceste 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, în 2019, o parte vor pica în zile de sâmbătă sau duminică. Acest lucru îi va împiedica pe salariații cu program de lucru obișnuit, adică de luni până vineri, să se bucure de toate zilele libere, dar nu și pe cei care lucrează chiar și în zilele de weekend.

Mai exact, în 2019, din cele 15 libere stabilite de Codul muncii, cinci vor pica într-o zi de weekend, ceea ce va însemna că doar salariații care nu au program obișnuit de lucru, adică cei care lucrează inclusiv sâmbăta și duminica, s-ar putea bucura de toate aceste zile nelucrătoare. Evident, sunt șanse mari ca salariații cu program în weekend să beneficieze astfel de mai multe libere legale decât cei cu program obișnuit.

Iată calendarul complet al zilelor nelucrătoare din 2019:

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - marți și miercuri;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - joi;
26 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paști) - duminică și luni;
1 mai (Ziua Muncii) - miercuri;
1 iunie (Ziua Copilului) - sâmbătă;
16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) - duminică și luni;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) - joi;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) - sâmbătă;
1 decembrie (Ziua Națională a României) - duminică;
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - miercuri și joi.


În plus față de lista de mai sus, după cum stabilește Codul muncii, angajații de alte religii decât cele creștine beneficiază de câte două două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Liberele suplimentare ale acestor angajați nu se pot suprapune cu sărbătorile legale sau cu concediul de odihnă, conform sursei citate.

Doliu în presa din românia! Un celebru jurnalist a murit la 51 de ani... Accident grav în Capitală! O persoană, dusă la spital de urgență după ce două autoturisme s-au ciocnit frontal...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x