Live acum
Prime Time 20:00iUmor

Marina Militară Română împlinește 155 de ani! Ziua Marinei, sărbătorită cu mare fast la malul mării

Ziua Marinei Române se sărbătorește la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române se sărbătorește la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române, la fel ca Ziua Aviației (sărbătorită la 20 iulie), a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, privind instituirea Zilei Marinei Române și a Aviației, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.

Potrivit legii, Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Administrației și Internelor.

Imagini spectaculoase de la Parada de Ziua Marinei! Mii de turişti au venit să admire navele din Constanţa

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului ''Elisabeta'', în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziții de trofee ale combatanților marinari, la Constanța și la București.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificație, fiind determinată de intenția conducerii Ministerului Apărării Naționale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiția sărbătoririi Marinei Române pe 15 august, odată cu sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului.

Amploarea sărbătorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitățile constând în: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvântul Comandantului Marinei, sau a reprezentantului acestuia, intonarea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori în apă, în amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinărești, concursuri cu ambarcațiuni sau focuri de artificii.

Sursa: Agerpres

Recomandari