Antena Căutare

Marturii din Maternitatea Giulesti: Nu era nicio asistenta in salon. Lumea isi smulgea parul

Pacientii care au fost evacuati de la Maternitatea Giulesti povestesc cu groaza clipele prin care au trecut. Unii dintre ei sustin ca, in momentul producerii incidentului, nu se afla nicio asistenta in salon. O partea dintre femeile insarcinate se aflau in travaliu in momentul in care s-a produs tragedia. Patru dintre acestea au nascut noaptea trecuta in alte unitati spitalicesti.

Gabriel Patrascu se afla in Maternitatea Giulesti in momentul in care s-a produs tragicul incident. Acesta a povestit, marti, clipele de cosmar prin care a trecut. Barbatul sustine ca in salon nu se afla nicio asistenta si ca nimeni nu se putea apropia de locul de unde iesea fumul dens.

"Eram in salon la sotia mea si am auzit tipete pe hol. Erau mamicile, care au vazut fumul si s-au speriat, stiindu-si copiii acolo. Sunt niste imagini greu de explicat, sa vezi pe toata lumea cum isi smulge parul si se tavaleste pe jos", povesteste Gabriel Patrascu.

"Nu era nicio asistenta in momentul respectiv. Cand eu am deschis usa acolo, nu era nicio asistenta", precizeaza acesta.

Barbatul sustine ca nu a putut intra sa scoata copiii afara din cauza fumului si a temperaturii foarte ridicate.

"A venit baiatul de la paza si mi-a adus un fel de noptiera de lemn, am proptit-o in usa si am deschis usa ca sa poata sa iasa sa se mai disperseze fumul. (...) Nu se putea vedea nimic. Flacara n-am vazut, dar era fumul foarte negru si foarte intens", explica Patrascu.

"Am vrut sa intru, dar nu se putea. Eram in tricou cu maneca scurta. Cred ca daca ar fi fost si copilul meu acolo, mi-as fi udat hainele cu ceva si as fi intrat. E greu de imaginat ce temperatura era acolo. (...) In salon erau 11 bebelusi, la Reanimare. Eram acolo cand ii scoteau pompierii. (...) La ce era acolo, nu putea intra nimeni", a mai spus barbatul.


Patru dintre gravidele evacuate de la maternitatea Giulesti si transferate la alte spitale au nascut noaptea trecuta. Una dintre femei isi aminteste cu spaima de momentul in care a izbucnit incendiul.

"S-a auzit o bubuitura. Era mult, mult fum, toata lumea a iesit. Nu se vedea nimic, usa era blocata, n-a putut sa intre nimeni. (...) Pe noi ne-a dat jos, la copilasi nu era nimeni", povesteste femeia.

O alta pacienta isi aminteste disperarea mamicilor care urlau pe hol. "A anuntat sa iesim repede ca a luat foc sala de nasteri, dar de fapt am inteles ca la prematuri a luat foc. Era fum peste tot, am iesit cat am putut de repede. (...) Mamicile tipau ca bebelusii erau inauntru, sa aiba grija de ei. (...) Eram jos, fumul iesea pe geamuri, era si pe scari", povesteste femeia.

O alta mamica povesteste ca nu se putea ridica din pat si ca pe hol erau cateva aparate arse.

"Am auzit foarte multe tipete si era mult fum. Nu ma puteam ridica din pat. Dupa ce nu a mai fost fum ne-au luat cei de la salvare. (...) Am vazut aparate arse pe hol si foarte multa lume", povesteste aceasta.

Femeile au nascut cateva ore mai tarziu, la maternitatea Filantropia. O parte dintre lauze si gravide in travaliu au fost transferate si la Spitalul Caritas.

Patru bebelusi au murit si alti sapte au fost grav raniti in urma exploziei care s-a produs, luni, la Maternitatea Giulesti. Dupa producerea incidentului, 114 pacienti (53 de nou-nascuti si 61 de femei) au fost transferati in alte spitale. Doi dintre bebelusii raniti se afla in continuare in stare grava.

CITESTE si...

VIDEO! Explozie la maternitatea Giulesti: 4 bebelusi morti

Cseke Attila: Accidentul de la Maternitatea Giulesti, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar

Presa internationala: Serviciile medicale din Romania, printre cele mai precare din Uniunea Europeana

Foto: Intactimages

Politistii comunitari din Mogosoaia, disponibilizati pe furis... Antena3 si Observator initiaza campania "Lacrimi pentru ingeri"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x