Antena Căutare

"Aceasta este o mască de calitate .... Acel zâmbet enigmatic este atât de sexy. Îmi place foarte mult să o port." Povestea din spatele măștii lui Anonymus

Fie că îți place sau nu, masca lui Anonymus a prins rădăcni puternice în cultura modernă a activiștilor și anarhiștilor din întreaga lume.Deși a pornit de la chipul adevărat al unui revoluționar îndrăzneț, masca lui Anonymus este o deghizare politică transformată într-un coșmar al corporatiștilor.

"Aceasta este o mască de calitate .... Acel zâmbet enigmatic este atât de sexy. Îmi place foarte mult să o port." Povestea din spatele măștii lui Anonymus Galerie
Masca lui Anonymus

Fie că îți place sau nu, masca lui Anonymus a prins rădăcni puternice în cultura modernă a activiștilor și anarhiștilor din întreaga lume. Deși a pornit de la chipul adevărat al unui revoluționar îndrăzneț, masca lui Anonymus este o deghizare politică transformată într-un coșmar al corporatiștilor.

"Aceasta este o mască de calitate....M-am simțit anonim imediat. Acel zâmbet enigmatic este atât de sexy...Îmi place foarte mult să o port....Arăt la fel ca ceilalți tipi ...." Rocky Wolfbanger III

În 1605, renegatul catolic Guy Fawkes încearcă să arunce în aer Casa Lorzilor în efortul de a-l de ucide pe Regele protestant James I. Parte a unui grup de restauraționiști catolici din Anglia care au plănuit "Complotul Prafului de Pușcă" de la 1605.

Scopul lor era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă . Conspiratorii credeau că aceasta este o reacție necesară față de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematică împotriva catolicilor englezi.

Complotul Prafului de Pușcă a fost condus de un aanume domn Robert Catesby, dar Fawkes a fost cel însărcinat cu punerea sa în aplicare. El a fost arestat cu câteva ore înainte de explozia plănuită, în timpul unei inspecții a subsolului Parlamentului de la primele ore ale dimineții de 5 noiembrie, inspecție declanșată după primirea unei scrisori anonime de avertisment.

Noaptea lui Guy Fawkes se sărbătorește în Regatul Unit și în unele țări ale Commonwealth-ului în ziua de 5 noiembrie, și comemorează complotul, festivitate în care se arde o păpușă ce-l reprezintă pe Fawkes, adesea însoțită de un foc de artificii. Termenul englez guy, care înseamnă om sau bărbat, provine de la numele lui Fawkes.

Spre finalul secolului al XVII-lea, au început să apară rapoarte cu privire la copiii vagabonzi care se îmbracă în măști grotești cu chipul lui Guy Fawkes, făcute din hârtie și sunt suprinși cerșind bani.

Readusă la viață în cărțile de benzi desenate V pentru Vendetta scrise de Alan Moore și ilustrate de David Lloyd în 1982, masca notorie pe care o cunoaștem acum, a devenit atunci un meme pe internet. A fost văzută pentru prima dată pe 4chan (un site cu panouri pline de imagini) în 2006 și inițial a fost un personaj de tip „Epic Fail Guy” care reușea să dea greș în tot ce făcea.

În același an, două grupuri rivale s-au confruntat în afara biroului DC Comics. Unul a protestat împotriva lui V pentru Vendetta , iar celălalt a acționat ca un contra-protest care a primit măști Guy Fawkes înmânate de Times Warner, proprietarii DC Comics. Această mască și-a recăpătat faima ca simbol al protestului.

Masca a fost folosită de gruparea Anonymous și în 2008 la Protestul Chanology - un marș împotriva Bisericii Scientologiei. Protestul a fost un răspuns la încercarea bisericii de a elimina clipuri video de pe internet dintr-un interviu cu Tom Cruise, celebritate care aderă la cultul acestei biserici. Protestatarii au purtat măștile pentru a le permite să protesteze fără a fi hărțuiți ulterior.

În septembrie 2011, "Ocupați Wall Street" a devenit știrea momentului. Protestul împotriva inegalității economice a fost abordat de Huffington Post, care a explicat că măștile Vendetta au devenit acum un „simbol al acestei mișcări”. Mai mult decât proprietatea de a-ți ascunde identitatea, masca este mai mult decât orice un simbol al rebeliunii.

Guy Fawkes a întruchipat unul dintre cei mai admirați rebeli ai tuturor timpurilor. Masca atribuită lui a revenit în actualitate ca un simbol al celor care se opun abuzurilor regimurilor politice de pe întreg mapamondul.

Carambol cu trei maşini în Gorj. Echipajele de descarcerare intervin pentru a salva o victimă... Constantin Brâncuși, refuzat de statul român. „Operele lui Brâncuşi nu ajută cu nimic la edificarea socialismului în Rom...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x