Macovei precizeaza ca CEDO a declarat inadmisibile, pe 6 decembrie, cererile facute de doi reclamanti romani care s-au adresat Curtii impotriva taierilor salariale ale bugetarilor cu 25%. Potrivit fostului ministru, reclamantii au invocat articolul 1, referitor la protectia proprietatii, din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
"Prin aceasta decizie, CEDO a confirmat hotararea Curtii de Apel din Timisoara (care a respins actiunile reclamantilor) si a constatat ca, prin reducerile salariale, statul roman nu a incalcat drepturile omului si ca nu exista vreun drept statuat de Conventie de a primi o anumita suma de bani ca salariu", scrie Macovei.
Potrivit acesteia, decizia CEDO arata clar ca nu exista un principiu al "drepturilor castigate".
Macovei acuza faptul acest principiu "a fost atat de des si mincinos invocat in dezbaterea publica de la noi, in special de reprezentantii opozitiei si lideri sindicali".
"Nu exista un astfel de principiu (in niciun caz in domeniul drepturilor salariale). Si nu a existat vreodata. Expresia «drepturi castigate» a fost lansata acum cativa ani de fostii membri ai CSM, atunci cand, in magistratura, a inceput furia acordarii de sporuri, unii altora, prin hotarari judecatoresti. Ne amintim ca USL, prin reprezentanti ca Nastase sau Athanasiu, afirma in 2010 ca aceste reduceri incalca drepturile omului si ameninta cu sesizarea CEDO. Prin nestiinta sau minciuna, acesti politicieni au creat, in mod iresponsabil, sperante false romanilor si i-au provocat intr-un context sensibil care presupune masuri dureroase, insa necesare. Felicitari majoritatii judecatorilor romani care, prin deciziile luate, au aratat ca stiu si inteleg prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, ca respecta separatia puterilor si faptul ca doar Guvernul stabileste politica bugetara si salariala", scrie Macovei.