Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: In Romania si ce este gratis, COSTA!

Pe hartie, Romania e un plai idilic, in care singura grija a cetatenilor ar trebui sa fie doar munca, timpul liber sau concediile. In momentul in care ne lovim de realitate, ne dam seama ca totul pe lumea asta are un pret. Teoretic, avem invatamant gratuit, sistem sanitar gratuit sau credinta. Doar ca trebuie sa platim daca vrem sa invatam, daca vrem sa fim tratati in spital si chiar daca vrem sa ne rugam. Avem cele mai multe si mai mari taxe din Uniunea Europeana, iar asta ar trebuie sa ne garanteze ca ceea ce este gratuit ramane gratuit. In realitate, banii pe care ii dam la bugetul statului nu ne ajuta cu nimic

Ce e gratuit si ce costa? Pentru ce suntem nevoiti sa platim? Care ne sunt drepturile in calitate de cetateni ai Romaniei? Incepand de ieri, doar de statutul de cetatean platitor de taxe pentru ca decizia Guvernului de a obliga pacientii la coplata este doar cel mai proaspat bir din lunga lista a darilor si oficiale si neoficiale. “De la 1 Martie, odata cu pachetul de baza, ne-am obligat sa introducem doar pentru internari ocoplata intr-o suma modica. Suma modica inseamna din ceea ce am discutat cu expertii ministerului maximum 10 lei”, a declarat premierul Victor Ponta.

A fost ultimul cui batut in sicriul gratuitatilor de care se bucura romanii. Premierul a dat asigurari ca aceasta coplata se refera doar la internari si nu va afecta in niciun fel restul serviciilor medicale gratuite de care se bucura romanii. Care servicii? intreaba oamenii. Si, mai ales, care gratuitate? In Romania doar asistenta medicala de urgenta este gratuita. Oficial, in spitale totul e gratuit. Practic, daca nu ungi de la portar pana la medic atunci cand intri intr-un spital, ai toate sansele sa mori cu zile, fara ca cineva sa se uite la tine. Ne-am dori sa fie o exagerare, dar este doar o crunta realitatea a Romaniei lui 2013. Oamenii s-au obisnuit sa scape sumele corecte in buzunarele fara fund a unor cadre medicale sau sa vina de acasa cu pansamente si cu medicamente, ca doar spitalul nu are de unde.

Romanul inghite in sec, injura printre dinti si da fuga la farmacie pentru ca trebuie sa traiasca. Si aici, stupoare… Medicamentele de care are nevoie fie nu sunt compensate, fie lipsesc cu desavarsire. “Sunt probleme, deoarece pentru bolile cronice lipsesc foarte multe medicamente de import, in Romania. Foarte greu primim anumite medicamente, care constant lipsesc de pe piata farmaceutica”, spune farmacista Eugenia Amza

Ne-am lamurit, daca mai era nevoie, cam pe ce picioare subrede sta sistemul de sanatate. Cu siguranta scoala a ramas asa cum o stiam, gratuita. Nici pe departe. Teoretic, pana in clasa a X-a, statul asigura tot ce e nevoie, adica sali decente, profesori competenti si manuale. Dar stati asa! Asta era pe vremuri. Acum, cu salariile de mizerie din invatamant, putini dascali mai au tragerea de inima sa vina si sa pregateasca generatiile urmatoare. Iar daca vrei ca pustiul tau sa ramana cu ceva in cap, iar trebuie sa platesti.

Mai mult, din momentul in care un elev termina clasa a X-a, totul se schimba radical. “In clasa a XI-a se achizitioneaza manualele. Clasele a IX-a si a X-a primesc manual, in proportia cea mai mare de la colegii mai mari, care vin si isi prezinta oferta lor, de regula la preturi negociate de ei”, sustine profesorul Virgil Vlade.

Sanatate gratuita, nu, invatamant, nu. Romanilor le-a ramas doar credinta. Aici insa intra in ograda celei mai capitaliste dintre afacerile patriei, biserica. Lumanarile, icoanele, obiectele de cult, toate sunt controlate de preotii convertiti in afaceristi. Vrei sa te rogi? Platesti. Cat, depinde de la biserica la biserica.

De parca toate darile nu ar fi fost suficiente, statul ne mai pregateste ceva: o taxa pentru autostrada. Da, pentru cele doua bucati de drum date in folosinta soferii, in functie de autoturism, vor trebui sa scoata din buzunar intre trei si noua euro. Asta daca vor sa se bucure de mai mult de doua benzi pe drum. Concluzia? Aerul mai e gratuit in Romania.

O femeie din Bucuresti a transformat apartamentul unui avocat in salon de masaj erotic... OBSERVATOR SPECIAL: Romania, tara extremelor! Sase suflete isi duc traiul de pe-o zi pe alta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x