Olga a Kievului a fost una dintre cele mai răzbunătoare conducătoare din istoria Rusia Kieveană, principat ce a dat mai apoi naștere Rusiei moderne, Ucrainei și Belarusului, regiune ce se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Olga a Kievului s-a născut în 903, în Pskov, Rusia. Ea a fost căsătorită cu Igor, Prințul Kievului și i-a oferit un fiu.
Olga s-a transformat într-o conducătoarea de temut
După moartea soțului ei, Olga preia puterea și devine mai mult decât o simplă soție și mamă. Cărțile de istorie aveau să prezinte multe din viața ei, potrivit History Answers.
Ca oricare imperiu în dezvoltare, Rusia Kieveană a crescut mai mult decât și-ar fi închipuit vecinii săi. Relația dintre Drevleni, un popor slav din est, și poporul din Rusia Kieveană erau complicate. Drevleni s-au alăturat Rusiei Kievene în campanii militare împotriva Imperiului Bizantin și au plătit tribut predecesorilor lui Igor.
Drevleni s-au oprit din plata tributului după moartea lui Igor. În timpul domniei sale, Igor a încercat să restaurească privilegiile sale în 945, într-o călătorie în capitala Iskorosten (astăzi Korosten în nordul Ucrainei).
Vizita lui nu a fost pașnică, iar Drevlenii au luptat, ucigându-l pe Prințul din Kiev într-un mod barbar. Potrivit scrierilor cronicarilor din acea vreme, Drevlenii l-au legat pe Igor de doi copaci îndoiți și l-au privit cum trupul i se rupe în două pe măsură ce cei doi copaci se întindeau.
Pentru că fiul lui Igor, Svytoslav, avea doar 3 ani când tatăl lui a murit, Olga a fost cea care a preluat puterea și a fost ridicată la rang de sfântă pentru răzbunarea pe care i-a adus-o soțului ei.
Cum i-a decimat Olga pe Drevleni
Drevlenii credeau că o vor convinge pe Olga să se căsătorească cu conducătorul lor, Prințul Mal, dar nu știau ce planuri diabolice pune ea la cale.
Drevlenii au trimis 20 dintre cei mai puternici bărbați ai lor pentru a o convige pe Olga să se căsătorească cu Prințul Mal, cel care îi omorâse soțul. Olga a pus la cale uciderea lor și a privit cum aceștia sunt capturați de oamenii ei și îngropați de vii. Apoi ea i-a trimis vorbă Prințului Mal că acceptă cererea în căsătorie dacă el va trimite trupe să o însoțească în regatul lui.
Atunci când aceștia au ajuns, ea i-a invitat să se odihnească și să facă o baie în baia ei. Apoi s-a decis să îi încuie acolo și le-a dat foc. După ce a reușit să extermine mare parte din Drevleni, Olga a anunțat că va ajunge curând în capitala Dreviană, la Iskorosten și i-a rugat pe cei de acolo să pregătească toate cele necesare pentru înmormântarea soțului ei, Igor.
După ce s-au ospătat și au băut la înmormântare, ostașii Olgăi au ucis 5.000 de Drevleni. După ce armata Olgăi a ucis aproape toți Drevleni, cei rămași în viață au cerut îndurere. Olga le-a cerut atunci să îi aducă porumbei și rândunele pentru fiecare dintre soldații ei.
Zis și făcut. După ce a primit câte un porumbel și o rândunică pentru fiecare soldat în parte, Olga a le-a poruncit oamenilor ei să le lege păsărilor de picior o bucată de material îmbibată în sulf și să le lase să zboare pe timpul nopții. Astfel, când păsările au aterizat în cuiburi, au loc foc toate, arzând casele din împrejurimi și astfel au decedat toți Drevlenii.
În ziua de azi, Olga e venerată drept o sfântă. Ea a fost prima conducătoare a Rusiei Kievene care a adoptat creștinismul. Pentru asta, poporul ei a numit-o “egală cu Apostolii”.