Antena Căutare

Operațiile și internările în spitale se suspendă 30 de zile, a anunțat Raed Arafat. Care sunt, totuși, excepțiile

Raed Arafat, șeful DSU, a anunţat luni seară că s-a emis un ordin pentru ca toate internările și operațiile care nu necesită urgență să fie suspendate timp de 30 de zile. În ce cazuri nu se aplică prevederile.

colaj de fotografii cu raed arafat și doctori in spitale Galerie
Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. | Hepta

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului de specialitate. Raed Arafat a subliniat că medicul care se ocupă de pacient va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor sau operarea lor.

Astfel, doar cu justificările neceseare, pacienții vor fi internați sau operați: „Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat șeful DSU, potrivit Digi24.

Care sunt pacienții ce vor putea fi operați și internați

Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă. Şeful DSU a explicat că nu se pune problema ca pacienţii să nu fie trataţi, dar este nevoie de rezolvarea acestei situaţii de urgenţă.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Citește și: Rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit pragul de 10 cazuri la mia de locuitori în București. Ce restricții sunt în vigoare

Arafat a mai explicat că managerii distribuie personalul care devine disponibil din acest manevră către structurile care tratează pacienţii Covid pozitiv., notează News.ro.

Dacă unităţile respective nu ratează pacienţi cu coronavirus, personalul disponibil este anunţat la DSP în vederea detaşării, la nevoie.

”Problema noastră este dublă, una este a spaţiului şi a locurilor cu oxigen, alta este a resursei umane. Această măsură încarcă să rezolve această problemă”, a mai precizat Arafat.

Citește și: CNSU a aprobat noile restricții! Ce este permis și ce nu pot face persoanele nevaccinate acolo unde incidența este peste 6 la mie

Acolo unde este deficit de personal, personalul medical va lucra în ture de câte 12 ore şi va merge la serviciu doar în turele programate, nu zilnic.

”Avem resurse mai limitate faţă de necesar. Este una dintre soluţiile care s-au aplicat în foarte multe ţări în valuri grave ca cel prin care trecem în acest moment”, a mai precizat Raed Arafat.

Citește și: Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni

Un alt ordin vizează faptul că toţi rezidenţii de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru completarea personalului. Şi rezidenţii de ATI vor fi vizaţi de o măsură similară.

Rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depășit pragul de 10 cazuri la mia de locuitori în București. Ce restricții sunt în v... Când începe Casa Zurli la Antena 1. Cel de-al treilea sezon, din 10 octombrie 2021...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x