În România, schimbarea orei are loc de două ori pe an: în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie se revine la ora de iarnă (ora oficială standard).
Citește și: Au apărut primele oferte pentru vacanța de iarnă. Cât costă o vacanță în Maramureș în perioada sărbătorilor
Ora de iarnă 2024. În ce weekend umblăm din nou la ceasuri şi dormim cu o oră în plus
În fiecare toamnă se face trecerea la ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se prelungește cu o oră. În 2024, în România, schimbarea se face în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 devine ora 03:00.
Aceasta aduce România înapoi la ora standard a fusului orar în care se află, respectiv UTC+2 (Ora Europei de Est).
Citește și: De ce nu ar trebui să adormi niciodată cu aerul condiționat pornit. Urmările sunt mai grave decât te aștepți
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2024
Trecerea la ora de iarnă are efecte multiple asupra indivizilor și societății. Cu toate că scopul inițial a fost economisirea energiei, în prezent beneficiile sunt contestate, iar impactul asupra sănătății și productivității este intens discutat.
În plus, studiile au arătat că impactul schimbării orei asupra economisirii energiei este relativ redus în prezent. Odată cu avansul tehnologic și folosirea tot mai răspândită a iluminatului eficient energetic, precum becurile LED, economiile de energie realizate prin schimbarea orei sunt minime, potrivit Libertatea.
Din acest motiv, multe țări, în special din Uniunea Europeană, au propus eliminarea acestei practici în viitor. Însă, până la implementarea unei decizii definitive, populația continuă să se adapteze anual la această schimbare de oră.
Trecerea la ora de iarnă afectează ritmul circadian, adică ceasul biologic intern care reglează ciclurile somn-veghe ale organismului. Odată cu trecerea la ora de iarnă, zilele devin mai scurte și lumina naturală este mai puțin prezentă.
Acest fenomen poate agrava simptomele de tulburare afectivă sezonieră (SAD), o formă de depresie care apare în special în lunile de toamnă și iarnă. Lipsa luminii solare suficiente afectează producția de serotonină (hormonul fericirii) și poate duce la o stare generală de apatie, tristețe și oboseală, mai notează sursa citată.
În primele zile după schimbarea orei, mai ales când se face trecerea la ora de iarnă, multe persoane resimt o scădere a productivității la locul de muncă. Oboseala acumulată și dezorientarea temporară pot afecta capacitatea de concentrare și eficiența în sarcinile zilnice.
Rutinele zilnice sunt perturbate, în special în cazul familiilor cu copii mici, care au un program strict legat de somn, școală și activități extrașcolare. De asemenea, persoanele în vârstă pot avea mai multe dificultăți în adaptarea la noul program.