Antena Căutare

Ora de iarnă 2024. Când se va face trecerea la ora de iarnă și ce efecte are schimbarea asupra corpului nostru

În fiecare an, în luna octombrie, trecem la ora de iarnă, iar acest eveniment are un impact major asupra organismului uman, aducând mai multe schimbări.

Trecerea la ora de iarnă în 2024 ne afectează pe toți. Află în ce moduri și ce poți schimba pentru a te simți mai bine. | Shutterstock

Trecerea la ora de iarnă se face în noaptea dintre 26 spre 27 octombrie, când trecem de la ora de vară la cea de iarnă și ne dăm ceasurile cu o oră înapoi.

Acest lucru înseamnă că toată lumea își va seta ceasurile, dându-le cu o oră înapoi, iar ora 04.00 dimineața va deveni ora 03.00.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2024

Schimbarea orei vine cu mai multe implicații, iar modificările din programul nostrum zilnic ajung să ne impacteze și organismul.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele

Conform Observatorului Astronomic “Vasile Urseanu”, ora de iarnă nu există, ci există, de fapt, “Timpul Legal Român”.

La început, introducerea sistemului de schimbare a orei a fost adoptat ca măsură de economisire a energiei. Ideea de a schimba ora a fost pentru ca noi să profităm la maxim de utilizarea luminii natural. Pentru prima dată, schimbarea orei a apărut în timpul Primului Război Mondial, atunci când mai multe state europene au încercat să găsească mai multe metode de ajutor pentru a diminua consumul de energie și combustibil.

Prima țară care a adoptat schimbarea orei a fost Germania, în 1916, iar apoi au urmat-o și ale țări, inclusive România. România a trecut prima oară la ora de vară în 1932, în anul 1940 s-a renunțat la schimbarea orei, pentru ca mai apoi, în 1979, să fie din nou reintrodus.

Trecerea la ora de iarnă poate avea mai multe efecte asupra organismului uman. Poate apărea starea de somnolență și moleșeală până când corpul se obișnuiește cu un nou program de somn.

Citește și: Cât costă, de fapt, o nuntă la Palatul Snagov. Vedetele preferă această locație pentru a-și uni destinele

Chiar dacă trecerea la ora de iarnă este deja naturală, e important ca fiecare persoană în parte să adopte un stil de viață echilibrat pentru a se obișnui mai ușor cu această schimbare. Este necesar un program de odihnă corespunzător și o oră fixă de trezire și de culcare pentru a putea face față unei zile întregi plină de activități.

“Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sanatate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn. Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzatie de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămâna”, explică Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.

Prin urmare, e nevoie de o perioadă de acomodare pentru a putea să ne obișnuim cu o nouă oră de trezire, dar și cu mai multe ore de întuneric, având în vedere că trecem la ora de iarnă.

Citește și: Programul târgurilor de Crăciun din România 2024.În ce perioade se pot bucura românii de festivități și ce noutăți li se pregătesc

Rezultate Loto azi, 10 octombrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri. Cine este alpinistul de 61 de ani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x