Antena Căutare

(P) Cărți care te ajută să deprinzi bazele programării

Pentru a stăpâni orice domeniu nou ai nevoie de multă practică, dar pe lângă practică e important să citești în paralel și despre cum ar trebui să funcționeze lucrurile.

Cărți care te ajută să deprinzi bazele programării

Text: Mihaela Pascari

Astfel de lecturi vor reprezenta, de altfel, fundamentul pe care îți vei sprijini toate cunoștințele obținute. Iată mai jos 5 cărți care te vor ajuta să deprinzi bazele programării.

1. The Self-Taught Programmer: The Definitive Guide to Programming Professionally, de Cory Althoff

Althoff este un programator autodidact care s-a angajat la eBay, însă a descoperit că mai există o mulțime de lucruri de învățat pentru a deveni un programator profesionist. Această carte este una dintre cele mai bune cărți de programare pentru cei care învață să programeze, dar și pentru alți programatori autodidacți ce caută să-și extindă și să-și ducă abilitățile la un nou nivel. Printre subiectele dezbătute sunt incluse programarea orientată pe obiecte pentru începători, elementele fundamentale de arhitectură și practicile de codificare pentru dezvoltarea de software.

Articolul continuă după reclamă

2. Programming Pearls de Jon Bentley

Programatorii de succes își optimizează în mod constant abilitățile de rezolvare a problemelor. A doua ediție a volumului Programming Pearls de Jon Bentley te învață noțiunile de bază și cele mai bune practici pentru rezolvarea problemelor, axându-se pe o serie de sarcini specifice domeniului, cum ar fi: sortarea numerelor, crearea anagramelor sau numărarea cuvintelor dintr-un bloc de text. Această carte te va ajuta să înveți să gândești ca un programator și este considerat unul dintre cele mai bune volume pe care le poți citi atunci când începi să te familiarizezi cu domeniul.

3. Python Programming: An Introduction to Computer Science, de John M. Zelle

Acest volum oferă o imagine de ansamblu excelentă asupra bazelor informaticii, rezolvării problemelor, proiectării și programării. El a fost creat pentru cursuri introductive universitare de informatică, dar în niciun caz această carte nu este un manual tradițional. Cu ajutorul lui vei obține informații despre programarea în Python. Dacă ești nou pe scena codării și încă ești în căutarea rolului care ți se potrivește, această carte constituie introducerea ideală.

4. Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship, de Robert C. Martin

Vrei să știi diferența dintre un cod bun și unul mai puțin bun? Nu e nevoie să cauți mai departe.

Acest volum nu este o simplă carte de programare. El te va ajuta să înțelegi diferențele dintre codarea simplă și codificarea avansată, care este curată, eficientă și ușor de înțeles de către ceilalți. Și aceasta este una dintre diferențele cheie care te-ar putea ajuta să excelezi în carieră. Clean Code, scrisă de Robert C. Martin, pune în oglindă importanța codului bun și curat și semnificația codului „rău” care nu funcționează. Mai întâi vei deprinde principiile, modelele și practicile de scriere ale unui cod curat. Apoi, te vei familiariza cu studii de caz reale, urmate de o listă de recomandări numai bune de folosit pentru a scrie un cod curat chiar și în timp ce dormi.

5. Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software, de Charles Petzold

Petzold este unul dintre cei 7 pionieri Windows de la Microsoft și scrie despre programare din 1984. Publicată pentru prima dată în 2000, cartea sa despre programare este un bestseller peren datorită modului în care explică cum programarea și codul sunt încorporate în viața de zi cu zi. Petzold explică limbajul de programare și asamblare pentru un public general folosind concepte familiare precum Braille și codul Morse. Ba mai mult, cartea are și ilustrații, ajutându-i chiar și pe cei care nu se consideră pricepuți în programare să urmeze anumite recomandări.

Completează-ți lecturile cu un curs gratuit în domeniu!

Îți dorești un job în IT, dar nu ai experiență? Aplică la cursurile gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.

Ce trebuie să știi despre cursurile în IT

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

(P) 6 sfaturi despre cum să obțineți o piele perfect mată!... Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva. Ce datini s-au păstrat din bătrâni...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x