De asemenea, se mentioneaza ca aceasta hotarare a fost luata pentru ca in ultimul deceniu Patriarhia Romana a construit un asezamant la Ierihon fara incuviintarea canonica a Patriarhiei Ierusalimului, sub jurisdictia careia se afla Tara Sfanta.
'Patriarhia din Ierusalim a fost pusa astfel intr-o situatie dificila. Atributiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice si locale, au fost astfel amenintate in mod deschis si arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform caruia aceasta biserica a fost ridicata pentru pelerinii romani din Tara Sfanta, acest lucru ar fi insemnat ca jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului sa se transforme intr-un camp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formuland deja o astfel de cerere, sa-si cladeasca biserici', se afirma in comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.
Patriarhia Romana considera unilaterala decizia Patriarhiei Ierusalimului. 'Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala', precizeaza biroul de presa al Patriarhiei Romane, conform agentiei de presa Basilica a aceleiasi institutii.
'Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza Tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din zilele de 19-20 mai 2011', potrivit aceleiasi surse.
Arhimandritul Ieronim Cretu nu a primit instiintare oficiala
Contactat de Jurnalul National, arhimandritul Ieronim Cretu, superiorul asezamintelor romanesti de la locurile sfinte, ne-a declarat ca, pana in prezent, nu a fost instiintat oficial in legatura cu decizia de caterisire a sa anuntata in comunicatul Sfantului Sinod de la Ierusalim. Potrivit inaltului prelat, oricum aceasta masura nu ar putea viza un preot al unei alte biserici, cum este cazul sau, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane.
"Locurile sfinte sunt subiect de venerare pentru toata lumea crestina, nu proprietatea unei anumite biserici", ne-a declarat arhimandritul Ieronim Cretu. Lucrarile la asezamantul romanesc de la Ierihon sunt aproape de final, dupa cum ne-a precizat arhimandritul Cretu.
Arhimandritul Ieronim Cretu a fost numit Delegat al Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri si Superior al Sfintelor Asezaminte Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan la 5 august 1994. In noua sa calitate, el a continuat activitatea inaintasilor sai, dezvoltand si reorganizand activitatile de asistenta religioasa si pelerinaj, atragand, prin initiativele sale, un mare numar de pelerini romani si straini, veniti din toata lumea crestina. Acest lucru a determinat ca, la "cumpana mileniilor", sa se puna temelia unui nou Asezamant Romanesc la Sfintele Locuri in orasul Ierihon, oras biblic, proiect ce se afla in prezent aproape finalizat.
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: theologhia.wordpress.com