Din dorința de a limita efectele negative ale coronavirusului, persoanele care au un venit net de până în 500 de lei ar putea să primească un ajutor financiar pentru plata chiriei.
Cum va arăta ieșitul în oraș, după 15 mai! Când se vor deschide restaurantele și baturile
Potrivit acestui proiect aflat în lucru la Senat, acest ajutor va fi în valoare de 750 de lei și se va acorda atât pentru perioada stării de urgență, cât și trei luni după aceea, în cazul în care vor fi îndeplinite condițiile.
Pe lângă condițiile referitoare la venit, persoanele de mai sus trebuie să mai îndeplinească o serie de cerințe, pentru a putea beneficia de măsură:
- să aibă un contract de închiriere, care să fi fost încheiat înainte de instituirea stării de urgență și care se află în derulare la momentul solicitării ajutorului menționat mai sus;
- să nu dețină nicio locuință în proprietate;
- să nu beneficieze de nicio altă formă de ajutor, în vederea locuirii, fie din partea statului, fie din partea angajatorului.
Un milion de oameni, în șomaj tehnic de la începutul pandemiei de coronavirus
Un milion de oameni au intrat în șomaj tehnic sau și-au pierdut locul de muncă. De partea cealaltă, peste un milion de oameni care lucrează la stat au rămas cu salariile intacte și sporurile neatinse. Pentru cât timp?
În doar două săptămâni, s-au înscris la Ministerul Muncii 862.557 de oameni pentru obținerea de șomaj tehnic din partea statului. Alți 173.834 de oameni au avut parte de încetarea contractelor de muncă. Vorbim, așadar de 1.036.391 de oameni din mediul privat, aflați în dificultate, ca efect al pandemiei de coronavirus.
De cealaltă parte, bugetarii, 1.251.000 de oameni, nu vor fi afectați de efectele economice induse de coronavirus. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a spus că Guvernul nu intenționează să restrângă în niciun fel cheltuielile de salarii pentru sectorul bugetar. „Nu există această discuție”, a spus Cîțu, precizând că în acest moment nu se pune problema restructurării aparatului public administrativ. El a arătat că și din Ministerul de Finanțe, și de la ANAF, există oameni care lucrează de acasă și că problema guvernului, în privința acestui sector economic, este digitalizarea.