Antena Căutare

Pesta porcină. Carnea de porc va dispărea din România? Pericolul este uriaș: Ce se întâmplă dacă mâncam carne infestată

Pesta porcină africană a devenit, recent, printre cele mai discutate subiecte în spațiul public, în România. Despre posibilitatea contaminării cu pestă porcină se vorbește, însă, de un an și jumătate. Boala deosebit de gravă în rândul porcilor ar putea duce, într-un final, la dispariția porcilor.

Guvernul preciza, în urmă cu ceva timp, într-un comunicat, că a luat şi va continua să ia toate măsurile necesare, din punct de vedere instituţional şi financiar, pentru controlul şi combaterea eficientă a răspândirii pestei porcine africane. Cu toate acestea, subiectul acestui virus pare să continue să stârnească numeroase controverse la nivel național.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală produsă de virusul Asfarviridae. Agentul patogen al pestei porcine africane este un virus care infectează porcii domestici și porcii mistreti și care produce o boală gravă, letală la aceste animale.

Ea nu reprezintă, însă, un pericol pentru sănătatea umană. Agentul patogen al PPA nu poate fi transmis la om, astfel că nu există niciun risc pentru sănatate în cazul celor care intră în contact direct cu animalele bolnave sau care consumă alimente produse din carne provenită de la porci domestici sau mistreți infectați.

Cel mai mare risc în cazul pestei porcine este că pesta s-ar putea răspândi atât de mult încât ar putea distruge practic în final toate efectivele de porci, scrie publicația agrointel.ro.

Articolul continuă după reclamă

Virusul pestei porcine rezistă la temperaturi scăzute, de exemplu în congelator, dar nu și la temperaturi crescute, ceea ce înseamnă că virusul va fi distrus odată ce gătim carnea.

Chiar dacă nu ne afectează sănătatea, carnea de la un porc infestat cu pesta porcină este compromisă și nu este indicat să o consumăm.

În România sunt aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară – 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, potrivit ANSVSA. „Este cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial”, a subliniat Geronimo Răducu Brănescu, președintele ANSVSA.

COD GALBEN de PLOI TORENȚIALE! Județele în care meteorologii au emis avertizare de vreme rea în următoarele ore! ... România, în DOLIU! A murit ULTIMUL CAVALER al Ordinului ”Mihai Viteazul! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp: ”Ne...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x