Poluarea din București a atins un nivel record. Oamenii sunt revoltați: ”Se simte miros de fum!” Autorițățile, în ședință de urgență

Nivelul de poluare a atins un nou record în bucurești, duminică seară. Potrivit platformei airly.eu, care măsoară indicele de calitate a aerului cu date colectate de la senzorii din rețeaua națională, și platforma aerlive.ro, rețea independentă de senzori, indicii de poluare au atins valori peste maximele adminse. 

Poluarea din București a atins un nivel record. Oamenii sunt revoltați: ”Se simte miros de fum!” Autorițățile, în ședință de urgență

Mai exact, în cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).

Poluarea din București a atins un nivel record. Oamenii sunt revoltați: ”Se simte miros de fum!” Autorițățile, în ședință de urgență

De asemenea, situația revoltătoare a persistat și luni dimineață, când la ora 08:00, la stația de lângă Lacul Morii, erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5 - adică de 189 de micrograme pe metrul cub - față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

La PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă - adică 238 de micrograme pe metrul cub - față de limita de 50 µg/m³.

Ba mai mult, pe internet au apărut numeroase reacții cu privire la această situație, mulți dintre bucureșteni plângându-se că se simte puternic miros de fum, în mai multe zone, semn că poluarea provine de la arderi, fie de la gropile de gunoi, fie unele foarte puternice din jurul orașului.

Ministrul Mediului despre poluarea din Bucureşti: "Nu se mai poate face nimic pentru Capitală"

În cazul gazelor, depășirile peste limitele admise erau, în comparație cu particulele în suspensie, mai mici. Monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul depășeau între 5 și 28% nivelul maxim de poluare.

În urma acestei situații, la Ministerul Mediului va avea loc o întâlnire de urgență cu reprezentanții Gărzii de Mediu și cu cei ai Agenției de Mediu. De asemenea, ministrul Costel Alexe va face declarații cu privire la această situație.

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri