Antena Căutare

Premiera la Spitalul Fundeni: Transplant de ficat impartit

In premiera, la Institutul Clinic Fundeni, o echipa de specialistii coordonati de prof. dr. Irinel Popescu, au efectuat un „transplant cu ficat impartit”. Donatorul, victima unui accident rutier, in moarte cerebrala, a salvat viata a doi tineri aflati in situatie critica, printr-un gest exemplar: donarea ficatului.

Doua cazuri la fel de grave, motiv pentru care am luat decizia sa efectuam ceea ce se cheama "operatie de transplant cu ficat impartit. Operatiile, ambele au fost foarte dificile tehnic. In primul rand, operatia de impartire a ficatului a fost dificila. Fiecaruia dintre cei doi primitori trebuie sa ii ajunga o portiune de ficat care sa ii asigure supravietuirea imediata", a explicat prof. dr Irinel Popescu.

Tranpslantul de ficat impartit este o metoda asemanatoare celei aplicate in cazul transplantului de la donator in viata, respectiv de la mama, tata sau alte rude compatibile. Portiunea de ficat transplantata are capacitatea de a se regenera pana la dimensiuni normale", a spus Popescu.

"Au zis ca se simte foarte bine, ca analizele au iesit bune. Eu i-am dat prima viata baiatului, iar domnul profesor Irinel Popescu i-a dat a doua viata. Ii multumesc din tot sufletul", a spus mama unuia dintre pacienti.

Anul acesta se implinesc 11 ani de la primul transplant hepatic reusit realizat la Institutul Clinic Fundeni. „Am ajuns la 270 de operatii de transplant, la o rata de reusita de aproximativ 90% si la o supravietuire globala de circa 70%", spune prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic.

Sursa: Jurnalul National

Foto: riversideonline.com

VIDEO! Romanii se calca in picioare pentru un job la chinezi... DNA ancheteaza Politia Locala Vaslui pentru consum "exagerat" de benzina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x