Oricine agresează un cadru didactic riscă pededepse mai mari cu o treime decât până în prezent, în cazul violenței fizice sau verbale, conform noii legi. Dacă până acum, cel care amenința un profesor putea primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului, scrie libertatea.ro
În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare. Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.
În expunerea de motive a proiectului de lege adoptat de Senat, se arată că potrivit unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat dascălii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic.
Proiectul a fost contestat de elevi și părinți, care au cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis pentru “blocarea” inițiativei legislative, scrie sursa precizată.
Ziua de muncă pentru un cadru didactic va tinde spre 8 ore pe zi, iar noul statut al profesorului va fi incompatibil cu unele activități pe care le puteau desfășura până acum.
Fost secretar de stat: Profesorii devin funcționari publici. Meditațiile, complet interzise
Fostul secretar de stat, Gabriel Ispas a explicat pentru edupedu.ro că “raporturile de muncă ale profesorilor vor tinde, ca o consecință indirectă, spre 8 ore pe zi prestate efectiv, pe termen mediu și lung. Asta pentru că vor apărea discriminări între diverse categorii care exercită funcții publice. Meditațiile vor fi complet interzise, pentru că au legătură cu activitatea de bază”.
De asemenea, fostul secretar de stat mai spune că:
“Ceea ce nu înțeleg cei care au propus această lege este că, odată cu aceasta pseudoautoritate dată profesorilor, apar și elementele constrângătoare: profesorul va fi transformat într-un real și veritabil funcționar public. Adică, pe cale de consecință, toate faptele cadrului didactic vor intra în zona de legislație penală specifică exercitării funcției publice”, a declarat acesta, conform sursei precizate.