Programul „Prima Casă” devine „Noua Casă”! Plafonul maxim de creditare se va dubla, condițiile se schimbă radical. Ce dezavantaje apar în noua formulă

"Prima Casă" devine "Noua Casă"! Guvernul vrea să dubleze suma care se poate împrumuta şi să crească şi valoarea garanţiei. Aşadar, prin "Noua casă" ne vom putea lua şi locuinţe mai spaţioase, pentru că valoarea maximă a creditului va fi de 140 de mii de euro.

11 ani de zile şi aproape 300 de mii de credite acordate. Este bilanţul programului Prima Casă, care va deveni "Noua casă" şi va avea cu totul alte condiţii.

În vechiul program, plafonul maxim era de 66.500 de euro. În noua variantă suma a crescut la 140 de mii de euro. Practic vorbim despre o dublare a plafonului.

„Este o modificare substanțială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați”, a declarat Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Din noua variantă, adoptată deja într-o primă lectură, sunt scoase şi restricţiile legate de venit. O gură de oxigen, spun dezvoltatorii, care se asteaptă ca numărul solicitărilor să crească.

Cu sufletul la gură aşteaptă şi românii programul, mai ales după blocarea programului iniţial.

Avansul rămâne neschimbat şi în noua formulă: 5%. Programul "Noua casă" are şi câteva puncte slabe, spun brokerii de credite.

„Programul acesta are și dezavantaje, ce trebuie luate în calcul. Şi pe care nu le regăsim la un credit standard. În primul rând, costurile! Suma maximă pe care proprietarul o are de plătit prin programul Prima Casă sau Noua Casă este mai mare la finalul perioadei, decât la un credit bancar. Avem și restricţii de înstrăinare”, a explicat Anca Bidian, broker de credite.

Rămâne însă de văzut cum va arăta forma finală a programului "Noua casă". Executivul a anunţat că va fi adoptată în următoare şedinţă de Guvern.

Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri