Antena Căutare

Regele Mihai a murit! Orașul regal Curtea de Argeș, în așteptarea ultimului suveran al României. Ultima dorință a Majestății Sale a fost împlinită!

Municipiul Curtea de Argeș poartă titlul de "oraș regal", conferit în numele regelui Mihai de principesa moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 29 octombrie 2014 la Palatul Elisabeta.

Municipiul Curtea de Argeș poartă titlul de "oraș regal", conferit în numele regelui Mihai de principesa moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 29 octombrie 2014 la Palatul Elisabeta.

Motivele pentru care a fost obținută această titulatură sunt mai multe. Vechea capitală a Țării Românești, căzută într-o nemeritată uitare spre sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost repusă pe harta României de regele Carol I. În timpul domniei acestuia a fost construită calea ferată care leagă orașul de Pitești, a fost ridicată o gară monumentală și a fost refăcută biserica mănăstirii Curtea de Argeș, cunoscuta ctitorie a lui Neagoe Basarab, căreia i-a fost adăugat un palat devenit una dintre reședințele familiei regale.

Dar poate cea mai importantă decizie a fost aceea ca frumoasa catedrală de la Curtea de Argeș să devină necropolă regală. Astfel, regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand și regina Maria își dorm somnul de veci alături de Neagoe Basarab și familia acestuia.

Din anul 2003, la Curtea de Argeș se află și rămășițele pământești ale regelui Carol al II-lea, depuse într-un paraclis din curtea mănăstirii.

Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie a unei noi necropole regale, ridicată în fața porții de intrare în mănăstirea Curtea de Argeș. Aici își doarme somnul de veci, din august 2016, regina Ana, cea care i-a fost alături regelui Mihai în timpul vieții și îi va fi alături și după, ultimul suveran al României urmând să fie înmormântat alături de ea.

La mai puțin de 24 de ore după anunțul privind decesul regelui Mihai, zona din fața noii catedrale este destul de animată. Soarele pare să-i fi îndemnat pe oameni să iasă din case și, în plus, este zi de mare sărbătoare, Sfântul Nicolae.

În noua catedrală nu se slujește (pare terminată din exterior, dar în interior mai este mult de lucru), în schimb din difuzoarele amplasate în parcul mănăstirii se aud sunetele slujbei oficiate în vechea ctitorie a lui Neagoe Basarab. Nici accesul în noua ctitorie nu este posibil, ușa este blocată cu un gărduleț metalic de tipul celor folosite de jandarmi pentru controlul mulțimilor.

Cei mai mulți trecători își văd de drum, se duc sau se întorc de la slujbă, singuri sau în grupuri. Sunt și oameni care se opresc, totuși, în fața noii catedrale, iar unii urcă treptele, se apropie de geamul în dreptul căruia se află mormântul reginei Ana și se reculeg câteva momente.

În apropiere, unde se află un spațiu special amenajat, două doamne aprind lumânări pentru regele Mihai. "Să-i fie țărâna ușoară, că a fost om bun", șoptește una, iar cealaltă o completează: "A fost om bun și a avut parte de toată răutatea semenilor".

Mai mulți copii, care nu par să aibă mai mult de opt-nouă ani, ies grupați din curtea mănăstirii. Sunt în excursie și urmează să viziteze fabrica lui Moș Crăciun. "Doamna zicea că aici va fi înmormântat regele Mihai, lângă regina Maria", strigă o fetiță, iar o colegă mai bine informată o corectează imediat: "E regina Ana".

La câțiva pași de noua catedrală, proprietarii nelipsitelor tarabe cu produse mai mult sau mai puțin tradiționale își văd de treabă, iar unii chiar reușesc să vândă câte ceva turiștilor nu foarte numeroși. Mai puțin norocoase sunt trei femei în vârstă, care se plimbau de colo-colo cu niște linguri de lemn, lăudându-le eventualilor cumpărători. Sunt luate la ochi de doi polițiști vigilenți, care le întreabă de autorizații și apoi le legitimează. Pentru a evita să intre și ea în atenția oamenilor legii, o tânără care vindea buchețele de vâsc își abandonează marfa și se îndepărtează discret.

Echipele mai multor posturi de televiziune, amplasate pe aleea care duce către intrarea în curtea mănăstirii, încearcă să obțină reacții de la oameni. Unii se opresc și stau bucuroși "la interviu", alții evită camerele, uneori cu mișcări surprinzător de agile pentru vârsta pe care o arată. O doamnă între două vârste care ieșea de la slujbă a ales o altă strategie. Și-a acoperit fața cu palma și, în timp ce se îndepărta, i-a explicat reporterului motivul discreției sale: "Sunt în timpul programului, dacă mă vede șefu' la televizor, am încurcat-o".

Mult mai deschis la dialog a fost arhiepiscopul Calinic. Acesta a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliștii la finalul slujbei pe care a oficiat-o în Biserica Domnească, povestind cum, după o discuție cu regele Mihai, s-a luat decizia construirii noii necropole.

"În una din dățile când a venit, a dorit să rămânem singuri în catedrala Sfântului Neagoe Vodă Basarab, dânsul și regina Ana. Și se uita, așa, cum se uită vulturii asupra pământului, și zice: 'Și noi suntem muritori, ca și ceilalți oameni, și va veni și un sfârșit al nostru și vreau să vedem dacă ar mai fi un loc aici, în catedrală, pentru înmormântare'. Și i-am spus: 'Majestate, aici, după cum vedeți, nu mai este unde, dar eu propun să se facă o catedrală, o biserică nouă (...). A spus că mausoleu, poate, în parc și i-am răspuns că mausoleu e singular, acolo, în parc, dar biserică, văzduh de rugăciune, e altceva. (...) Și așa am ajuns cu hotărârea ca să facem acolo, la poartă, o biserică", a povestit arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Mai mult, înaltul ierarh a anunțat că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, rămășițele altor doi membri ai familiei regale, regele Carol al II-lea și regina Elena, ar putea fi depuse în noua catedrală de la Curtea de Argeș.

"Am discutat cu cei în drept, nu ne-am grăbit noi, că au fost situații care au fost în decursul istoriei, nu intrăm în amănunte, că după ce pleacă regele Mihai, se înțelege că rege al României a fost și Carol al II-lea, destul a stat în paraclisul acela și este pregătit locul și pentru el. Așa că, după ce se așează lucrurile, după o vreme vom conveni cu Casa Regală și va fi așezat și regele Carol al II-lea. Și va veni și soția legitimă a lui Carol al II-lea, Elena, mama regelui Mihai. (..) Ar fi o întregire foarte importantă, aș putea spune, aici, la Curtea de Argeș, va fi o reîntregire a familiei regale", a mai explicat arhiepiscopul Calinic.

Sursă text: Agerpres

Sursă foto: Eparhia Argeșului

REGELE MIHAI A MURIT! Doliu la Săvârșin. La castelul regelui a fost coborât drapelul în bernă... „Cum să asiști la agonia unor șoricei privați treptat de apă și de hrană până la moarte!” Cerința revoltătoare dintr-un ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x