Antena Căutare

Reportaj: Blestem si legenda in Valea Doftanei

Un blestem greu pare a apasa asupra Vaii Doftanei. Ce s-a construit in anii Epocii de Aur a fost lasat in paragina in cele doua decenii postceausiste. Printre obiectivele ce ii atrageau altadata pe turisti si faceau faima zonei se afla astazi, intr-o jalnica degradare, si Muzeul Penitenciar Doftana.

Ajungi acolo urcand pe cateva stradute serpuite printre dealuri, cu case frumoase de o parte si de alta. Poarta penitenciarului este zavorata cu un lacat, iar o placuta metalica avertizeaza: "Accesul vizitatorilor interzis. Pericol de accident!".

Se intra doar cu aprobarea primarului si cu avertizari de risc. Nicaieri in vale nu se potriveste mai bine proverbul "Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul". De imprejurimile inchisorii, administratia locala s-a ocupat gospodareste. Iarba e tunsa, faneata stransa din loc in loc. In cladirea fostei administratii a muzeului, la initiativa edililor din comuna Telega, au fost adapostite doua familii sinistrate.

Dincolo de gardul inchisorii propriu-zise incepe insa prapadul. Iar avertismentul edililor se justifica cu varf si indesat. Pe pamant, pretutindeni in incinta fostei inchisori, sunt tigle si bucati de caramida.

Cei care au curajul sa priveasca in sus iutesc imediat pasii spre iesire. Din tavan te ameninta la tot pasul grinzile care stau sa cada. La etaj nu poti urca, deoarece scarile de lemn au fost de mult furate. Pana si macheta penitenciarului, aflata intr-una din salile fostului muzeu, la parter, este sparta.

Citeste tot reportajul in Jurnalul National!

11 mil. de romani se vor pensiona in urmatorii 40 de ani... VIDEO! Bucuresti: Incendieri in stil mafiot...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x