Antena Căutare

Revelion 2022: tradiții, obiceiuri și superstiții pe 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie, de Anul Nou

După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții, care sunt musai de respectat. Află de pe a1.ro ce tradiții, obiceiuri și superstiții din bătrâni există pentru 31 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022.

Galerie
După perioada Crăciunului, care este dominată de colinde, Anul Nou 2022 este marcat de tradiții și obiceiuri foarte puternice. Cum era de așteptat, Revelionul 2022 vine și cu o mulțime de superstiții | Shutterstock.com

Anul Nou, care în popor este cunoscut și sub numele de Sânvasâiu sau Crăciunul Mic, este o sărbătoare cu puține conotații religioase. Însă, din bătrâni s-au păstrat o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții superbe.

Citește și: Revelion 2022: Felicitări cu mesaje ”La mulți ani 2022” sau ”Un an nou fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp, Facebook de Anul Nou

În rândurile următoare, veți regăsi cele mai importante tradiții, respectiv superstiții, care există pe 31 decembrie, ultima zi din 2021, și pe 1 ianuarie 2022.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Anul Nou 2022

Articolul continuă după reclamă

Există o multitudine de tradiții, obiceiuri și superstiții de Revelion. Printre ele se numără jocurile tradiționale care se țin prin diferite zone ale României, precum cele cu măşti de animale sau personaje ţărăneşti, Vergelul, Capra, Ursul, Căiuţii, Cerbul, Berea, Ţurca, Brezaia.

Mai mult, nici colindele nu lipsesc. Tinerii merg de Anul Nou cu pluguşorul, sorcova, buhaiul, vasilca. Mai multe detalii în rândurile următoare.

Citește și: Revelion 2022: program magazine și mall-uri. Supermarketurile și centrele comerciale deschise pe 1 și 2 ianuarie, de Anul Nou

Revelion 2022: Tradiții și obiceiuri pe 31 decembrie și 1 ianuarie

În mai multe zone din România, Anul Nou este întâmpinat cu tradiții speciale. În Moldova, cetele de feciori colindă din casă în casă. Ei poartă costumații speciale și joacă în ritmul fluierăturilor sau strigăturilor lor.

Și în Bucovina e spectacol de Anul Nou. Tinerii se costumează în uniforme militare și joacă în cerc, în timp ce spun versuri speciale, acompaniați de tobe și alte instrumente.

Tot aici s-a păstrat obiceiul ursului de paie. Jocul ursului este făcut în cete speciale de câte 10-15 personaje. Urșii joacă la comanda ursarilor, tineri chipeşi, îmbrăcaţi în veşminte colorate, care dau ritmul jocului cu ajutorul unor tobe.

Citește și: De ce se spune că e bine să porți lenjerie intimă roșie în noaptea dintre ani

De asemenea, în Bucovina este faimos și jocul calului. Căiuţii (căluţii) se joacă în zonele Dolheşti, Zvoriştea, Zamostea, Hârtop şi Fântânele. Tinerii aleşi pentru grupuri trebuie să fie dansatori talentați. Ei sunt echipaţi cu capete de cal, lucrate din lemn şi îmbrăcate în pânză roşie, albă sau neagră, la care se adaugă oglinzi, mirt sau panglici.

Bucovinenii pun mare preț pe colindat pentru că se crede că toate colindele sunt rostite pentru ca diavolii să dispară și satele să fie curate.

Sorcova este un alt obicei foarte răspândit la noi. În seara de Anul Nou, copii merg la sorcovit cu o nuia îmbrăcată în hârtie colorată, flori, ciucuri. Se spune că este bine să-i primești și să-i răsplătești cu bani, colaci sau dulciuri.

Citește și: Cum va fi vremea de Revelion și în primul weekend din luna ianuarie 2022

Capra, care este un animal special în mitologie, este ”celebrată” de Revelion. Jocul include o capră, un cioban, un moș și o babă și se joacă inclusiv la oraș.

O altă tradiție bine păstrată și în zilele noastre este Calendarul de ceapă. Bătrânii obișnuiau să desfacă 12 foi dintr-o ceapă, câte una pentru fiecare lună, și să pună sare în interiorul ei.

Citește și: Care este programul Metrorex de Sărbători 2021. Cum se va circula de Crăciun și de Revelion

Foile se lăsau pe masă, până în dimineața Anului Nou. Cele în interiorul căreia sarea se topea în totalitate arătau că luna corespunzătoare va fi una ploioasă.

Nelipsit în majoritatea zonelor din România este mersul cu Plugușorul. Dacă în unele doar feciorii colindă, în Moldova, cete de flăcăi și de bărbați de curând însurați pleacă cu Plugul.

Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței. În timp, plugul tras de boi a fost înlocuit de unul miniatural sau de tehnologia care imită sunetele făcute de el.

Revelion 2022: Superstiții în noaptea de Anul Nou și pe 1 ianuarie

În noaptea de Revelion există o serie de superstiții pe care românii le respectă cu sfințenie. Acestea se referă la bani, sănătate, prosperitate și, bineînțeles, dragoste.

Din bătrâni se spune că nu este bine să dai bani pe 31 decembrie 2021, dar nici pe 1 ianuarie 2022 pentru că, odată cu ei, se duce și sporul la finanțe. De asemenea, indicat este să ai bani în buzunar la trecerea dintre ani. Bancnotele care au cea mai mare ”putere” sunt cele care încep cu cifra 5.

Tot legat de prosperitatea financiară există și un obicei practicat de gospodine în anumite zone ale țării. Femeile prepară pâini în care pun monede. Se crede că cel care va nimeni preparatul care conține bani va avea noroc pe plan financiar tot anul 2022.

Citește și: Previziuni numerologice pentru anul 2022. Numerologul Corina Stratulat ne spune ce ne rezervă noul an

O altă superstiție de Anul Nou spune că în casă trebuie să existe vâsc, o plantă aducătoare de noroc. Aceasta trebuie să existe pe masa de Revelion și bătrânii susțin că sărutul sub vâsc apropie persoanele aflate în cuplu.

Și acestea nu sunt singurele practici de acest gen. În ceea ce privește noaptea de Revelion, bătrânii susțin că este bine ca prima persoană care intră în casa ta să fie un bărbat brunet. Cei blonzi sau roșcați sunt aducători de ghinion, la fel ca femeile. Acesta nu trebuie să intre cu mâna goală, ci să aducă o crenguță de vâsc, pâine și sare.

Tot pentru noroc, de pe masa de Anul Nou nu trebuie să lipsească strugurii și smochinele, despre care se crede că sunt simbolul belșugului și al vieții împlinite.

O altă superstiție spune ca ușile să fie deschise în noaptea de Revelion pentru a-i permite lui 2021 să iasă și anului 2022 să se instaleze. Și o lumânare aprinsă pe masă ajută, conform tradiției, pentru ca viitorul an să fie luminos și bun.

Citește și: Horoscop 2022 pentru toate zodiile. Previziuni astrale pentru tot anul

În plus, trecerea dintre ani e bine să te prindă cu haine noi și, de preferat, un articol roșu.

Anul Nou 2022: Ce gesturi făcute la trecerea dintre ani aduc ghinion

Există și câteva gesturi aducătoare de ghinion, conform tradiției. Este rău ca Anul Nou 2022 să te găsească fără bani în buzunar sau cu datorii. Se spune că așa va fi tot anul care începe. De asemenea, nu este bine să agăți calendarul înainte de 1 ianuarie și nici să duci gunoiul în această zi.

Pe masa de Revelion nu trebuie să se găsească carne de pasăre, căci norocul și bunăstarea se vor împrăștia așa cum face găina cu pământul. De asemenea, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de Anul Nou. Se spune că acesta merge doar în față și la fel vor privi și cei care-l consumă după ora 00:00.

Mai mult, pe 1 ianuarie 2022 nu se spală, mătură pentru că aceste sarcini gospodărești vor atrage sărăcia. Nici să dormi nu este indicat pentru că vei avea un an 2022 leneș.

Citește și: Câte zile libere legale vor fi în anul 2022 și câte sărbători vor pica în weekend

Ce măsuri se iau în valul 5. Alexandru Rafila a anunțat planul pentru gestionarea următoarei perioade a pandemiei... Revelion 2022: program magazine și mall-uri. Supermarketurile și centrele comerciale deschise pe 1 și 2 ianuarie, de Anu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x