Antena Căutare

România 2018. Când este ziua limbii române?

România 2018. Când este ziua limbii române?. Ziua Limbii Române este celebrată pe 31 august 2018, în întreaga Românie, dar și în diaspora. Peste 28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc românește

România 2018. Când este ziua limbii române? Galerie
Ziua Limbii Române | romaniadacia.wordpress.com

Pe 31 august 2018, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Limbii Române. Toți vorbitorii de limbă română din țară și cei care sunt plecați în străinătate sărbătoresc această zi, mândrindu-se că sunt români. La 19 februarie 2013, plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române. Această propunere legislativă a fost inițiată de 166 de parlamentari în 2011.

Multe instituții publice, institute culturale, instituții românești din străinătate și diverse autorități marchează această zi importantă pentru poporul nostru. Se organizează evenimente și diferite programe culturale și educative care consacră limba română.

În trecut, Ziua Limbii Române a fost celebrată și în comunitățile de români din Serbia, Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria între 30 august și 4 septembrie 2016. Ei au organizat o serie de evenimente culturale. Acolo s-au organizat concerte, un salon de carte, spectacole de muzică populară și punerea în scena a diferitelor piese de teatru.

Despre limba română

Cu toții am învățat această limbă atât de dragă nouă în familie ca mai apoi să o studiem în școală. Unii români au uitat-o sau au poluată această limbă cu care alții se mândresc. Românii păstrează limba vie pentru că aceasta ne unește și ne definește ca neam. Suntem un popor de oameni credincioși, luptând pentru țară. Uneori uităm să prețuim tot ce ne oferă, dar marii scriitori ne amintesc neîncetat despre valoare limbii și culturii române.

Vasile Alecsandri spunea că limba română este cel mai prețios tezaur pe care copii îl primesc drept moștenire de la părinți, păstrându-se această tradiție de la o generație la alta. Faptele istorice subliniază evoluția și dezvoltarea limbii române.

În ultimii 100 de ani și chiar mai recent, mulți sociolingviști, lingviști, psiholingviști și alți specialiști în geografia lingvistică au studiat și continuă să studieze această limbă. Cu toată bogăția, diversitatea și expresivitatea ei , limba română ne reprezintă pretutindeni.

Toți cei care simt și vorbesc românește se unesc pentru a celebra această zi atât de importantă pentru cultura țării noastre. Astfel, fiecare dintre noi își reamintește că limba română este o comoară. Pe aceeași dată, Republica Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române, celebrată încă din 1990.

Toții scriitorii români cunoscuți peste hotare s-au mândrit cu limba română, scriind în limba lor maternă și devenind celebrii pentru lucrările lor. De Ziua Limbii Române, sărbătorește și tu limba ce-o vorbești și prețuiește țara în care trăiești. România are nevoie de români care își doresc să păstreze tradiția și să o dea mai departe generațiilor viitoare.

Sursă foto: romaniadacia.wordpress.com, hsmmlogistics.com

Veste catastrofală pentru șoferii, care fac această imprudență. Amenda a ajuns la 2000 de lei!... Alertă la malul mării! Peste 53 de focare confirmate în toate localitățile din Constanța. Autoritățile au intrat în star...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x