Antena Căutare

România în 2018 – cum se descurcă locuitorii din mediul rural la capitolul confort

În lumea în care avem toalete de lux, când opulența aurului ne ia ochii și credem că totul este posibil în România încă există sate fără canalizare, fără minim de condiții și confort. Localnici care își trimit copiii la școală la kilometri distanță sau lipsa toaletelor par aspecte desprinse din povești horror. Însă din păcate este o parte a realității curente.

Paradoxal, plecând din orașele aglomerate, poluate, mulți încearcă să se regăsească la țară, acolo unde liniștea îi face să se simtă bine, îi lasă să trăiască mai comod, unde li se permite un aer mai puțin nociv. Cum rezistă însă cei care fac o astfel de tranziție? Ce îi ajută să mute la propriu confortul de la oraș la țară?

Apă curente, gaze, canalizare

Orice orăşean, obișnuit cu un anumit nivel de confort, nu va putea renunţa la anumite tabieturi şi nevoi. Întoarcerea la stilul rudimentar nu îl caracterizează. Așadar va face mai degrabă investiții pe cont propriu. Aici se numără instalațiile de apă și gaze. Dacă sistemul nu permite, atunci soluția o poate reprezenta un hidrofor și dotarea cu butelii.

Articolul continuă după reclamă

Alternativele sistemelor moderne, clasice

Centrala pe lemne, sobe, şeminee

O sobă este automat asociată unui cămin din mediul rustic, rural. Asta pentru că nu cere prea multe resurse sau un întreg sistem de montaj. La capitolul design câștigă prin simplitate – sobele din teracotă spre exemplu, fără plită, sunt minimaliste. La capitolul funcţionaliate, acestea pot oricând furniza căldura necesară pentru confort.

Ce te faci însă cu lipsa de sistem pentru toate încăperile? Centrala pe lemne este soluția. Aceasta cere alimentare pe bază de combustibil solid, întreține confortul termic foarte bine și poate furniza căldură în calorifere dispuse într-o casă întreagă.

Butelii cu gaz

Pentru nevoia de gaz rămâne valabila alternativa buteliilor. Oricât de inconvenabile ar fi acestea, sunt strictul necesar pentru a găti rapid și eficient. În caz contrar, plitele electrice câștigă teren. Sunt de generație mai modernă, sunt mai eficiente și simplu de folosit - rețeaua electrică este absolut întâlnită chiar și în orice sat uitat de lume.

Hidrofor pentru apă curentă

La capitolul nevoie de apă curentă mulți merg pe varianta de hidrofoare Bucuresti, achiziționate din marile magazine. Sursa de apă poate deveni punctul de plecare, locul în care un hidrofor își face alimentarea. Sistemul necesar de implementat nu este unul greoi, astfel că orice gospodărie ar putea dispune de așa ceva.

Costurile sunt și ele relativ ușor de suportat, în funcție de capacitatea și tipul de hidrofor. Să spunem că este nevoie de un venit mai mult decât cel minim pentru achiziția unui hidrofor calitativ. Însă privind pe termen lung, avantajele acestuia permit confort fără efort; apa curentă ajunge în casa utilizatorului, fiind mereu disponibilă.

Alegerea unui astfel de sistem trebuie să țină cont de modul de instalare, întrucât va fi necesar de a feri sistemul de îngheț, de temperaturi extreme. Va conta așadar și modul sau frecvența de utilizare. Din fericire însă există opțiuni dintre cele mai diverse.

De asemenea, există robinete ce pot încălzi apa curentă, instant. Acestea pot fi și ele o soluție, cel puțin de moment, pentru nevoia oricărei persoane.

Traiul la țară versus traiul la oraș

În mediul rural costurile de întreținere pot fi chiar mai mici decât în mediul urban. Asta nu înseamnă însă o lipsă de confort. Desigur că implică impozite mai mici, însă condiții de asemenea, dacă cel în cauză nu investește pe cont propriu. Poate că printre primele investiții și dotări pe care le face orice persoană când dorește să se instaleze în mediul rural se referă la toaletă, la apă curentă și la canalizare, practic la surse ale unor sisteme ce facilitează traiul.

Ce câștigă este mica comunitate ce se susține mult mai bine ca în zone mai mari, liniștea și traiul ca odinioară – cu posibilitate de a trăi din propria cultură. Câștigă un colț de rai departe de jungla urbană.

Automatizăm totul, avem conexiuni de tot soiul însă încă ne lipsesc investiţiile în lumea rurală. Lucrurile se mișcă mai greu sau chiar deloc, dacă privim drumurile lipsite de întreținere și de asfalt. O Românie ce dovedește cât de mult mai avem de muncit până când vom echivala cu unele state europene. Până atunci, cei cu mintea deschisă preferă să nu mai mizeze pe așteptări și se dotează cu un minim necesar însemnând sisteme accesibile.

Descoperire halucinantă în parcul Cișmigiu din Capitală! Un șarpe se plimba liber, pe aleile frecventate de o mulțime de... E ultima șansă! Când îți mai poți înscrie copilul în clasa pregătitoare sau I. Odată termenul expirat, va trebui să aște...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x