Antena Căutare

Romania - pe ultimul loc in UE la investitiile in cercetare si dezvoltare de noi medicamente

Un Raport realizat la cererea Parlamentului European a analizat efectele reglementarilor nationale asupra accesului pacientilor europeni la medicamente. Rezultatele au relevat faptul ca Romania (tara cu o piata a medicamentelor cu pondere minora in ansamblul european) se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de 5 EURO per capita.

Primele trei tari din UE unde se investesc cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 EURO per capita), Belgia (170 EURO per capita) si Suedia (80 EURO per capita). La polul opus, alaturi de Romania, se afla Portugalia (15 EURO per capita) si Grecia (17 EURO per capita).

In Romania, spre deosebire de alte state europene, medicamentele generice, adica cele care copiaza formulele originale ale medicamentelor inovative iesite de sub patent, au o mai buna penetrare pe piata.

Fata de alte tari din centrul si estul Europei, in Romania sunt promovate pastilele generice vandute sub o marca comerciala, identice, dar mai scumpe decat cele generice, vandute sub denumirea moleculei pe care o contin. Medicamentele generice scumpe au inregistrat in a doua jumatate a anului 2010 un trend crescator, atat ca valoare medie a medicamentelor generice achiziționate de catre farmacii, dar si de catre consumator. Cresterea se datoreaza implementarii de catre CNAS in toamna anului 2010 a mecanismului de referentiere pe clasa terapeutica.

Prin comparatie, medicamentele generice ieftine au scazut in cota de piata, atat ca valoare, cat si ca volum.

Valoarea medie trimestriala a medicamentelor generice achiziționate de farmacii a crescut cu aproximativ 17% - de la 84 de milioane de EURO cat era in anul 2009, la 99 de milioane de EURO in anul 2010.

"Raportul realizat pentru Parlamentul European semnaleaza ca in tarile mai dezvoltate ale Uniunii exista o problema de echilibru intre incurajarea inovatiei si limitarea cresterii costurilor de sanatate. Astfel, industria farmaceutica este identificata ca fiind unul dintre cei mai mari si mai importanti investitori in cercetare si dezvoltare din Europa, cu peste 600.000 de angajati de inalta calificare si peste 26 miliarde Euro investiti anual, fiind una dintre industriile care aduc cea mai mare valoare adaugata economiei europene. Pe de alta parte, statele membre se confrunta, pe fondul cresterii deficitului demografic, cu o crestere exponentiala a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implica necesitatea unei mai bune prioritizari a politicilor de sanatate", precizeaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

FOTO: Hepta

Trupul neinsufletit al lui Fanus Neagu, depus la Sediul Uniunii Scriitorilor din Capitala... VIDEO! Dambovita: Cativa hotii au furat un intreg laborator de informatica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x