Mai mult, se pare ca activitatea seismica din zona fierbinte a Romaniei nu a suferit schimbari majore, cel putin in ultima perioada. Tehnologia face, insa, ca romanii sa fie „la curent” cu fiecare miscare tectonica. „Inainte nu aveam asa ceva. Acum, insa, Reteaua Seismica Nationala beneficiaza de retele de statii seismice pe arie restransa (SEISMIC ARRAY) care detecteaza cele mai mici miscari tectonice, chiar si in Transilvania. Noi suntem conectati, astfel, la un sistem international”, explica Gheorghe Marmureanu, intr-un interviu acordat EVZ.
De altfel, conform unui studiu al specialistilor INFP, se estimeaza ca urmatorul cutremur de proportii va avea loc dupa anul 2077. „Doi studenti au facut un studiu pentru teza de doctorat si au tratat istoria pe ultimii 300 de ani a cutremurelor”, spune Marmureanu. Iar rezultatul a fost linistitor: marile cutremure au loc, de obicei, la o adancime de peste 70 de kilometri, iar acestea nu sunt devastatoare, precum seismul din 1977.
In ultimii trei secole, de exemplu, am avut sase mari cutremure. Primul, in 1701, atunci cand a fost un seism de mare adancime. Dupa 37 de ani, in 1738, a avut loc unul mai la suprafata. Dupa 64 de ani, in 1802 - de mare adancime. Dupa alti 36 de ani, in 1838 - de suprafata. Dupa 102 ani, in 1940 - de mare adancime.
De seisme "mici", insa, nu ducem lipsa. Mircea Radulian, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, spune ca, in medie, se produc 15 cutremure pe luna in Vrancea.
foto: clccharter.org