Antena Căutare

Romanii platesc dublu pentru cafea in comparatie cu restul europenilor

O bem cu totii dimineata. De multe ori si in timpul zilei. Si platim pentru asta. Romanii dau de doua ori mai multi bani pentru cafea decat orice alt european. Asta arata cele mai recente studii. Explicatia: drumul de la producator pana la consumator este foarte lung si plin de intermediari. Adaosul lor este atat de mare incat in unele situatii pretul creste si de cinci ori.

Realitatea este ca romanii nu sunt mari consumatori de cafea. Aparem, ce-i drept, in top 50 in lume dupa consum, pe locul 49. Un roman consuma, intr-un an, in medie, putin peste doua kilograme cafea fata de un finlandez, de exemplu, care ajunge si la 12 kilograme anual.

Iar explicatia ar putea fi nu lipsa poftei, ci pretul ridicat. Cafeaua arabica este cel mai consumat sortiment in tara noastra. Daca pe piata internationala cafeaua arabica se vinde cu 10 lei pe kilogram, in Romania ajunge cu 50 de lei. Chiar daca luam in considerare faptul ca pe piata romaneasca produsul este accizat, tot rezulta un adaos de 39 de lei al comerciantului. Partea buna este ca, in 2013, pretul pentru cafeaua arabica prajita este in scadere fata de anul trecut, cand un kilogram costa in Romania, in medie, 60 lei.

Romania este una dintre putinele tari care accizeaza cafeaua. Doar in Letonia si Germania se mai practica asa ceva. Accizele pentru cafea in Romania sunt de la 153 de euro/tona pana la 900 de euro/tona, in functie de sortiment.

Romania frumoasa: Asezarea Corundului, inima olaritului din Transilvania... Loto 6/49, Loto 5/40, Joker si Noroc: Vezi numerele castigatoare extrase joi, 18 aprilie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x