Românii riscă să rămână fără pâine pe masă până la vară, pentru că stocurile de grâu sunt aproape epuizate.
"Seceta face prăpăd în zona de sud a României, în Câmpia Româna unde agricultorii cresc orez, porumb și diverse cereale. Pământul este uscat, la fel și grâul. Agricultorii povestesc că nu a mai plouat de la începutul lunii martie.
Agricultorii spun că la un hectar de pământ obțineau șapte tone de grâu, ei preconizează că anul acesta vor obține maximum trei tone de grâu. Sub jumptate din producția normală", transmite un reporter al Antena3.
Situația este din ce în ce mai dificilă pentru că cererea pentru făină este foarte mare. Statisticile arată că în lunile martie și aprilie ale acetui ani oamenii au cumpărat de patru ori mai multă făină față de o perioadă similară a anului trecut.
Totodată rezervele de grâu la nivel național nu stau deloc bine! Din producția de opt milioane de tone de grău, adică din recolta pe care a avut-o România anul trecut, în aceste momente în depozite și silozuri țara noastră are mai puțin de 10%.
Reprezentanții patronatelor din Industria de Panificație și a Morăritului au cerut încă de zilele trecute să se oprească exporturile de cereale, măsură luată aseară prin Ordonanța militară numărul 8 care oprește exporturile și suspendă inclusiv procedurile de export până în momentul în care starea de urgență se va încheia.
Ordonanța militară numărul 8 a fost anunțată, joi noapte. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat noi restricții și măsuri de protecție a populației împotriva coronavirusului.
Exporturile de grâu, suspendate
Pe perioada starii de urgenta se interzice si suspenda exportul pentru grau, orz, ovaz, porumb, orez, faina de grau, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, biscuiti, turte sau alte reziduuri din domeniul de panificatie.
Aceste prevederi sunt prevazute intr-o anexa la ordonanta, pe care cei preocupati o pot studia. - procedurile de export a acestor produse aflate deja in derulare se suspenda pe perioada starii de urenta.
Stocurile de grâu, aproape epuizate. Românii riscă să rămână fără pâine pe masă până la vară
Totodata, pentru siguranta, se suspenda si activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul”, a adăugat ministrul.
Noi reguli de circulație
- „Din aceasta seara e permisa circulatia in afara gospodariei a titularilor de pescuit pentru desfasurarea de pescuit comercial si acvacultura si pentru comerializarea produselor.
- Este permisa circulatia in afara gospodariei a apicultorilor spre stupina. dovada calitatii de apicultor se face cu adeverinta de apicultor sau orice alta adeverinta.
- Este permisa circulatia in afara gopodariei pentru achizitia de autovehicule si servicii de reparatii
- Pietele agroalimentare raman deschise pe toata perioada sarii de urgenta pentru agricultorii care au certificat si cu respectarea masurii de prevenire a covid-19.
- Se permite deplasarea producatorilor agricole pana la piata si accesul in interiorul acesteia pe baza declaratiei si a certificatului de producator
- „Închiderea totală, temporară și parțială a punctelor de trecere a frontierei de stat”
După pandemie, ne poate lovi și criza alimentară mondială. Avertismentul OMS, OMC și FAO
- Unitatile fitofarmaceutice raman deschise pe perioada de urgenta.
- La aceasta ordonanta este prevazuta si o anexa care se refera la inchiderea totala, temporara si partiala a punctelor de trecere a frontierei de stat, care se prelungesc.
- Punctele de trecere sunt: Nadlac, Salonta, Turnu, Bors, Urziceni
În urmatoarea ordonanta o sa fie prevazute si punctele din zona frontierei cu Bulgaria. aici sunt referiri directe la granita de vest”, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.
Interdicții prelungite
- „Am prelungit interdicţia zborurilor spre Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie.
- O alta solicitare primita pe care am introdus-o in ordonanta este cu referire la exceptia de la masura izolarii la domiciliu pentru persoanle care intra in Romania pentru activitati de mentenanţă, service pentru tehnica medicala care nu au simptome asociate covid-19.
- Prevederile pentru tehnicienii care vin in Romania se aplica si pentru echipamentul si tehnica din domeniul stiintific, aparare si securitate nationala.
- Asa cum am spus, suntem preocupati de siguranta populatiei contra infractiunilor, de starea de sanatate, suntem in momentul in care trebuie sa luam masuri pentru securitatea alimentare.