Antena Căutare

Romanii - saraci si demoralizati!

O familie cu doua salarii minime traieste sub limita saraciei, se arata in studiul privind calitatea vietii.

Criza mondiala a gasit in Romania o economie deja slaba si cu o structura care nu ofera sanse de redresare rapida. La doi ani de la declansarea crizei populatia este saracita si demoralizata, peste 86% dintre romani fiind nemultumiti de activitatea Guvernului.

Criza romaneasca este una dintre cele mai profunde din Europa, se arata in studiul 'Romania - raspunsuri la criza" realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii din cadrul Academiei Romane.

"Plata datoriilor angajate in ultimii doi ani va afecta si mai mult situatia economica si sociala din viitor. Criza a debutat si in contextul unei societati saracite, cea mai saraca din Europa, saracire care v-a continua si in acest an. Degradarea rapida a standardului de viata afecteaza si fragila patura mijlocie, multi fiind impinsi sub pragul de saracie", se arata in raport.

Romania se afla intr-o profunda criza a societatii confruntandu-se cu un pachet de trei crize interconectate: economica, politica si sociala.

Autorii raportului atrag atentia asupra crizei institutionale care se manifesta prin incertitudine in toate segmentele vietii sociale: educatie, sanatate, politie, administratia publica chiar si justitie!!!

Starea de spirit colectiva s-a degradat lucru care se observa prin nemultumirea populatiei, demoralizare dar mai ales neincredere in institutiile statului.

Dupa 21 ani, PIB-ul este nesemnificativ mai mare decat cel din 1989 iar standarul de viata nu s-a imbunatatit sustenabil. In 2010, rata somajului a ajuns la o valoare dubla fata de cea din 2008 (de la 4%, in 2008 la 7,9%, in 2010), iar numarul locurilor de munca a scazut semnificativ in ultimul an.

Veniturile romanilor sunt cele mai mici din UE. Din perspectiva salariului mediu si din cea a salariul minim Romania se plaseaza la unul dintre cele mai scazute niveluri din UE. Romania este una dintre cele 8 tari ale UE care nu a crescut salariul minim intre 2009 si 2010 si, urmare a inflatiei, este tara in care salariul minim s-a depreciat cel mai mult in acest interval.

Nivelul saraciei relative din Romania se plaseaza, cu exceptia Letoniei, la cel mai inalt nivel din Europa (22,4%), comparativ cu media europeana de 16,3%. Populatia resimte criza prezenta la o intensitate ridicata, cea mai ridicata din Europa, 90% dintre romani percepand generalizarea saraciei. Romania se situeaza pe primul loc in UE si dupa procentul celor care cred ca saracia se datoreaza injustitiei sociale (61% in 2010).

Saracirea a cuprins, in grade diferite, dar semnificative, toate grupurile sociale. Marele segment de populatie neocupata economic traieste "de azi pe maine", sistemul de ajutor de somaj oferind in mare parte conditii minimale de trai.

Tot articolul, in Jurnalul National

unu... Centrul Vechi al Capitalei, "aproape" de reabilitare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x